{"id":6752,"date":"2023-04-14T10:11:08","date_gmt":"2023-04-14T08:11:08","guid":{"rendered":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/?p=6752"},"modified":"2023-04-14T10:11:08","modified_gmt":"2023-04-14T08:11:08","slug":"zijn-vegan-en-vega-trending-of-blijven-we-liever-flexibel","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/6752\/zijn-vegan-en-vega-trending-of-blijven-we-liever-flexibel\/","title":{"rendered":"Zijn vegan en vega trending of blijven we liever flexibel?"},"content":{"rendered":"
Veganist, vegetari\u00ebr, flexitari\u00ebr, pescotari\u00ebr er zijn een hoop varianten, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze geen of minder vlees eten. Het wordt steeds hipper en hoe dat komt werd onderzocht door het CBS in het onderzoek Beleving 2020. In dit onderzoek publiceert het CBS voor het eerst cijfers over vleesconsumptie in Nederland. <\/strong><\/p>\n Grote kans dat minder of geen vlees eten steeds populairder wordt door de klimaatcrisis. Mensen worden steeds bewuster van het negatieve effect van vlees eten voor het milieu. Dat is niet geheel onterecht. Voor de productie van een kilo vlees is gemiddeld vijf kilo veevoer nodig. De productie van plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen veroorzaken veel minder milieuschade.<\/p>\n Er zijn veel meer redenen om geen vlees te eten dan alleen het milieu. Het CBS deed een onderzoek naar de vleesconsumptie in Nederland en maakte een percentuele schatting van hoeveel mensen welke hoeveelheid vlees eten. Hier wordt onderscheid gemaakt in zes groepen: vegetari\u00ebrs, pescotari\u00ebrs, veganisten, flexitari\u00ebrs, iedere dag vlees of vijf of zes dagen per week vlees. Onderstaande datavisualisatie geeft de schatting weer met daarbij de beweegreden om geen (vegetari\u00ebr, pescotari\u00ebr en veganist) of minder (flexitari\u00ebr) vlees te eten.<\/p>\n[aesop_image img=”https:\/\/svjmedia.nl\/specialisaties\/wp-content\/uploads\/sites\/735\/2023\/04\/DATAVISU_DatavisualisatieArtikel_webversie-2.pdf” panorama=”off” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]\n Opvallend om te zien is dat bij flexitari\u00ebrs de belangrijkste redenen vooral persoonlijke redenen zijn (te duur, huisgenoot eet geen vlees, geen behoefte\/niet lekker en gezondheid), bij elkaar komen deze op meer dan 50% uit. Bij deze groep komen redenen als klimaat en dierenwelzijn op de tweede plek, met 30% van de stemmen. Bij de \u2018geen-vleeseters\u2019 is dit bijna tegenovergesteld. Onder deze groep geeft ongeveer 65% als belangrijkste reden klimaat\/milieu of dierenwelzijn. Diede Wijnveen is gedragspsychologe en legt uit dat een reden hiervoor het eigen rechtvaardigheidsgevoel kan zijn. Wijnveen kan zich voorstellen dat het als flexitari\u00ebr minder gerechtvaardigd voelt om als antwoord klimaat\/milieu of dierenwelzijn op te geven als je nog wel vlees blijft eten maar minder. \u201cTerwijl als je aangeeft dat het te duur is of dat je het doet voor je gezondheid, dan is het makkelijker te rechtvaardigen voor jezelf dat je nog wel af en toe vlees blijft eten\u201d, voegt Wijnveen aan haar verhaal toe.<\/p>\n Uit het onderzoek van het CBS komen meerdere verschillen, in vleesconsumptie tussen bevolkingsgroepen, naar voren. Het komt vaker voor dat stedelingen minder of geen vlees eten dan dat plattelandsbewoners dat doen. Dit zou er, volgens Wijnveen, ook mee te maken kunnen hebben dat minder vlees eten een groeiende trend is, waarvan de kans groot is dat die in de stad begonnen is. Wijnveen legt uit dat trends beginnen bij de \u2018early adopters\u2019 die een steeds grotere groep meenemen. De \u2018early adopters\u2019 zijn volgens Wijnveen een kleine eerste groep die het om een bepaalde reden doet, \u201cdat kan in dit geval het klimaat of het milieu zijn.\u201d Een ander groot deel doet hoogstwaarschijnlijk ook mee met de trend, omdat de norm aan het veranderen is. \u201cDe norm om geen vlees te eten voor het milieu wordt steeds meer geuit, hierdoor gaan andere mensen dit ook steeds sneller overnemen. Uiteindelijk verzinnen ze mogelijk hun eigen reden waarom ze geen of minder vlees zijn gaan eten.\u201d, aldus Diede Wijnveen.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Veganist, vegetari\u00ebr, flexitari\u00ebr, pescotari\u00ebr er zijn een hoop varianten, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze geen of minder vlees eten. Het wordt steeds hipper en hoe dat komt werd onderzocht door het CBS in het onderzoek Beleving 2020. In dit onderzoek publiceert het CBS voor het eerst cijfers over vleesconsumptie in Nederland. […]<\/p>\n","protected":false},"author":64,"featured_media":7592,"comment_status":"open","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"_et_pb_use_builder":"","_et_pb_old_content":"","_et_gb_content_width":"","footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"class_list":["post-6752","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-kcl","et-has-post-format-content","et_post_format-et-post-format-standard"],"acf":[],"yoast_head":"\n