Drie jonge mensen vertellen over hoe zij de oorlog in Israël en Palestina ervaren

Drie jonge mensen vertellen over hoe zij de oorlog in Israël en Palestina ervaren

Op zeven oktober 2023 is de Palestijnse beweging Hamas een grootschalige aanval op Israël begonnen. Deze aanval kwam voor Israël als een verassing. Inmiddels zijn er in Israël en Palestina veel doden gevallen. In deze reportage leest en hoort u meer over drie jonge mensen die zijn betrokken bij de oorlog. Twee van deze mensen wonen in Israël, Tel Aviv en een van hen heeft familie wonen in Palestina.

De oorlog in Israël en Palestina kwam als een verrassing, maar er is al heel lang een conflict in het gebied. Alleen al dit jaar vielen er meer dan 200 slachtoffers aan de Palestijnse kant, voornamelijk bij conflicten op de Westelijke Jordaanoever. Ook vielen er bijna dertig Israëlische slachtoffers.

Dotan Kahlon woont in Israël en heeft meerdere vrienden die zijn opgeroepen om te vechten in het leger. Kahlon: “Een van mijn beste vrienden is opgeroepen om te vechten. Hij is daar sinds zaterdag en ik denk niet dat hij binnenkort terugkomt. Een andere vriend van mij die dicht bij de Gazastrook woont is ook opgeroepen. Hij heeft zijn vrouw en kinderen achter moeten laten. De moeder moet sterk blijven voor de kinderen, iets wat niet makkelijk is. Verder is een jonge moeder die ik ken net gevlucht vanuit het zuiden en aangekomen in Tel Aviv samen met haar zoontje. Zij kennen ook echt mensen die zijn ontvoerd en vermoord. Ik kan er bijna niet met hen over praten, omdat je de emotie al van hun gezicht kan aflezen. Het voelt als een nachtmerrie.”

Verder in deze reportage spreek ik nog met Ghenwa Alkabra, zij heeft familie wonen in Palestina. En ik praat met de 23 jarige Romi Hininson, die in Tel Aviv woont.

Over de auteur