Tweede afvalwaterlozing van kerncentrale Fukushima

Tweede afvalwaterlozing van kerncentrale Fukushima

Foto van 'anti kerncentrale stickers'

Japan heeft een tweede lading afvalwater van de verwoeste kerncentrale Fukushima geloosd in zee. Op 24 augustus was de eerste lozing waarbij 7800 ton afvalwater de zee in ging. Buurland China is woedend. Peking dreigt met represailles, onder meer in de vis-import.

Het is een nieuwe knauw in de relatie tussen de beide landen, die toch al onder druk staat. Ook in Japan zelf wordt sterk getwijfeld aan de uitleg dat het koelwater veilig is. Beijing komt met een importverbod voor voedsel uit Japan, wat de zorgen van Japanse vissers over de lozingen alleen maar heeft vergroot. Hongkong gaat over op extra importcontroles vanwege zorgen over de veiligheid van het afvalwater. Vissers uit het gebied en milieuorganisaties tonen zich eveneens bezorgd, hoewel de lozing volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) voldoet aan de internationale veiligheidsnormen.

Het gaat om een afvalwaterlozing van 1,3 miljoen kubieke meter water. Stralingsdeskundige Govert de With vertelde in een radiouitzending van NPO-1 dat het inmiddels is gefilterd en er een deel van de radioactiviteit uit is waardoor de risico’s zeer beperkt zijn.

Volgens energie-expert Wim Turkenburg is de hoeveelheid tritium die in het afvalwater zit na 150 jaar helemaal weg. ‘Je zou het water dan voor zoveel jaar moeten opslaan en dan is het als het ware gewoon water.’ Er is nu geen plek meer in Fukushima voor het bewaren van dit water. Daarom hebben ze besloten het afvalwater te lozen in zee. De hoeveelheid radioactiviteit zal volgens Turkenburg wel omhoog gaan maar niet met zulke hoeveelheden dat het genoeg is voor ons om bezorgd te zijn. ‘De vis zal niet radioactief zijn, ze zijn al aan het lozen, er is al gemeten en ze zien geen heftige toename in radioactiviteit.’ De invloed die het heeft op de afzetmarkt is verder uit handen.

Wil je meer horen over dit onderwerp? Bekijk dan de reportage hieronder.

Over de auteur

Marjolein Essaadi

Marjolein Essaadi is gedreven journalist. Ze kijkt met een kritische blik naar de wereld en vind het belangrijk om voor iedereen een luisterend oor te zijn.