Coming Out day; jongeren leren dat je jezelf mag zijn

Coming Out day; jongeren leren dat je jezelf mag zijn

Door heel Nederland wapperde afgelopen woensdag de regenboogvlag. Het was Coming Out day. Coming Out day is sinds 2009 een internationale dag waar er aandacht en respect wordt gevraagd voor de lhbtiq+ community. Door heel Nederland zijn er daarom activiteiten georganiseerd om de queer community te ondersteunen. Elke activiteit heeft hetzelfde overkoepelende doel; je mag jezelf zijn ondanks je geaardheid of gender. 

In Den Bosch was er op de Onderwijsboulevard een evenement georganiseerd. Zo werd er de ‘vlag van diversiteit’ gelegd met gerecyclede materialen. Verder stonden er verschillende informatiekraampjes van onder andere het antidiscriminatiebureau RADAR, COC Noordoost-Brabant en de LHBTI-gemeenschap van de politie Roze in Blauw. Een dag waar veel middelbare scholieren langskomen om te kijken en mee te doen aan de activiteiten.

Volgens het algemeen bestuurslid van COC Noordoost-Brabant blijft het nodig dat deze dag wordt georganiseerd. De organisatie merkt dat het nog steeds veel haat is tegen de LHBTIQ+ community. ‘Als ik bijvoorbeeld met mijn partner over straat loop, worden we vaak uitgescholden, er is zelfs al een keer op ons gespuugd’, vertelt het bestuurslid van COC. De dag is vrij vertaalt als ‘uit de kast kom dag’ maar het wordt groter behandeld. Volgens het COC moet er in het algemeen meer acceptatie komen voor deze community.

De organisatie BO Diversity was ook aanwezig. Zij geven voorlichtingen over onderwerpen als geaardheid en gender. In Den Bosch spreken zij met de middelbare scholieren door middel van gesprekskaartjes, het vragenrad en ansichtkaarten. ‘Jongeren weten steeds meer over seksualiteit en gender door social media, maar wij zijn er voor extra uitleg en het startpunt dat ze het er ook met elkaar over hebben’, aldus Isabelle Bakker.

Merle Anema was op locatie om het belang van Coming Out day te onderzoeken.

Over de auteur

Merle Anema

Merle Anema (2003) is student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid gaat ze op pad. Haar passie is het delen van inspirerende verhalen. Ze is constant op zoek naar nieuwe uitdagingen in haar studie om zichzelf optimaal te ontwikkelen.