Grote veranderingen in de Duitse politiek

Grote veranderingen in de Duitse politiek

Op woensdag 24 november is bekend gemaakt dat de centrumlinkse SPD, klimaatpartij de Groenen en de liberale FDP samen een regering gaan vormen. De deelnemende partijen zouden de coalitie nog moeten goedkeuren, maar als dit gebeurt, is het voor het eerst in zestien jaar dat Duitsland niet onder leiding is van de conservatieve CSU/CDU. Het is dan ook voor het eerst dat de SPD, de Groenen en de FDP samen een regering vormen. Daarnaast is ook bekend geworden dat bondskanselier Angela Merkel gaat vertrekken en dat Olaf Scholz haar plaats zal innemen. 

 Deze partijen hebben al aangekondigd dat ze grootse plannen hebben voor de toekomst van Duitsland, zo willen ze onder andere cannabis legaliseren, kolen uitfaseren voor 2030 en het minimumloon verhogen naar 12 euro. Eén van de grootse prioriteiten van deze partijen is het klimaat, zo blijkt uit het 177 pagina’s tellende coalitieakkoord. Er moet meer worden geïnvesteerd in groene technologie zoals het gebruik van waterstof en het afscheid van kolen in 2030 komt acht jaar eerder dan gepland. De partijen willen ook dat Duitsland in 2045 klimaatneutraal is.

Als stap moet tegen 2030 80 procent van alle elektriciteit hernieuwbaar zijn opgewekt. Het is de bedoeling dat dan vijftien miljoen elektrische auto’s op de Duitse wegen rijden. De partijen mikken verder op 400.000 nieuwe woningen per jaar.

Er wordt veel verwacht en er zijn veel ogen gericht op Duitsland, maar we moeten nog zien wat er echt gaat gebeuren in de toekomst.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.