Factcheck: Geen direct verband tussen snoozen en hoge hartslag en bloedruk

Factcheck: Geen direct verband tussen snoozen en hoge hartslag en bloedruk

Snoozen blijkt toch niet goed voor je gezondheid. Een nieuw onderzoek van Universiteit Stockholm uit Zweden verscheen 17 oktober in Journal of Sleep Research. Op basis van dit onderwerp claimt het tijdschrift Linda Meiden dat snoozen, volgens het onderzoek, goed is voor je bloeddruk en hartslag. In de publicatie zelf wordt echter gekeken naar cognitieve prestaties en zijn er geen resultaten die wijzen op de gevolgen van snoozen op je hart- en bloedvaatstelsel.

Bewering: Nieuw onderzoek stelt dat snoozen goed is voor je gezondheid, met name voor je hart en bloedruk

Oordeel: De claim is niet juist.

Bron van de bewering
Op 20 oktober schreef digitaal redacteur Misha Margarittha een artikel over de positieve effecten van snoozen. Hierbij worden resultaten gebruikt van het onderzoek Is snoozing losing? Why intermittent morning alarms are used and how they affect sleep, cognition, cortisol, and mood. Margarittha schreef dat het onderzoek stelt dat snoozen niet slecht is voor je gezondheid, met name voor je hart en bloeddruk. Hier wordt in de publicatie van Universiteit Stockholm echter niks over gezegd.

Twee studies
In het onderzoek zijn er twee studies gedaan. Het ritme van avondmensen leidt tot slaaptekort en dat leidt vaker tot snoozen. Dit komt ook naar voren bij de eerste Studie van het onderzoek. Tijdens dit onderzoek werden 1195 gebruikelijke snoozers gevraagd naar hun beweegredenen. Het merendeel gaf aan te snoozen omdat ze te moe waren om op te staan bij het afgaan van de eerste wekker. Bij de tweede studie moesten 40 deelnemers, die regelmatig snoozen, twee dagen slapen in een laboratorium, terwijl hun slaapritmes werden gemeten met polysomnogratie. Tijdens het onderzoek is er puur gekeken naar cognitieve prestaties, zoals het werkgeheugen en epidisch geheugen, en moesten de deelnemers hoofdrekenen en meedoen met de Stroop Test, waar deelnemers de juiste kleur moesten zeggen.

Geen impact op het hart- en vaatstelsel
In het onderzoek is er niks terug te vinden over positieve of negatieve impacts op het hart- en vaatstelsel. Wel wordt er gemeld dat er een lichte verhogend cortisolniveau is aangetroffen bij de deelnemers na de sluimerende ontwaking. Het betreft een verhoging van 1,8 nanomol per deciliter. Cortisol, ook wel stresshormoon genoemd, wordt aangemaakt als reactie op angst en stress. Dit is een kleine verhoging, er van uit gaande dat 133 – 537 nmol/l in de ochtend een normale cortisol gehalte is. Nanomol is een kleine hoeveelheid van een stof en is 1-miljardste van een mol. Het bevat moleculen of atomen.

Volgens Irma Leijten zorgt snoozen voor meer stress, omdat snoozers meerdere keren uit de droomslaap worden gerukt. ‘Ze pesten hun lichaam dus eigenlijk met het snoozen’, concludeert Leijten over het snooze-gedrag. Zij is gespecialiseerd in slaap en stress en snapt de beweegredenen achter het gedrag. ‘Ze schrikken dan weer wakker als de wekker gaat’, vult Dave Krajenbrink namens de Hartstichting aan. Volgens hem is er dan wel weer een verband tussen stress en een verhoogde hartslag, maar de rol van snoozen is hier dan weer niet bij aanwezig.

Verstoring van je droomslaap
Tijdens je slaap heb je verschillende slaapfases. Vooral de diepe – en droomslaap zijn belangrijk. Tijdens deze fases worden je lichaam en geest herstelt, zo meldt Slaapcentrum Slingeland op hun website. ‘Na de eerste ontwaking, dus wanneer de eerste wekker gaat, hebben ze de droomslaap al gehad. Tijdens het snoozen brengen ze het lichaam voor korte duur weer in deze fase, dat doet de kwaliteit van de droomslaap niet veel goeds’, legt Leijten uit. ‘Elk mens heeft een ander ritme op gebied van slaap. Mensen met een avondritme gaan later na bed en willen ook langer in bed blijven liggen,’ aldus Leijten. In onze van 9 tot 5 maatschappij kunnen mensen met een avondritme niet altijd hun gewenste slaap behalen, wat volgens Leijten leidt tot slaaptekort. ‘Ze kiezen er dan vaak voor om de wekker te sluimeren om toch nog wat slaap in te halen, maar dit heeft niet het effect wat ze willen behalen.’

Sterker nog, het slaaptekort van avondmensen kan volgens Krajenbrink leiden tot slaapproblemen. ‘Avondmensen gaan later naar bed, en hebben dus al minder slaap. Ze gaan dan snoozen, wat de slaap opnieuw inkort’, vertelt hij. Ook al is er te weinig onderzoek gedaan naar het verband tussen snoozen en je hartgezondheid, leidt slaaptekort wel tot meer risico’s op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek uit 2022 door Experimental Physiology. Hier is gekeken naar negatieve invloeden op mensen met een avondritme.

Conclusie:
Over de betrouwbaarheid en relevantie van het onderzoek met de twee studies valt te discussiëren, maar in het onderzoek komen geen positieve effecten op je hart- en vaatstelsel naar voren. Sterker nog, snoozers hebben een zeer licht verhoogd cortisolwaarde. Linda claimt dat snoozen, volgens het onderzoek, goed is voor je hart- en bloedstelsel, maar dat klopt dus niet. Er is geen zichtbaar verband tussen snoozen en hart- en vaatziekten, maar we kunnen wel stellen dat de meeste avondmensen snoozen, omdat ze te moe zijn om op te staan, wat in kan houden dat snoozers vaker slaap te kort komen. Onderzoek bevestigd wel dat slaaptekort in verband staat tot hart- en vaatziekten.

Over de auteur

Wendy Willemsen

Opgegroeid met een kamer vol leesboeken, is mijn liefde voor het schrijven van verhalen begonnen. In de loop van der jaren is deze liefde alleen maar sterker geworden na het publiceren van mijn eigen boek ‘Dwaalspoor’. Tijdens het schrijven kan ik, Wendy Willemsen, mijn gedachtes loslaten en mij helemaal verdiepen in het geschreven onderwerp.