Te gast: Bart van den Hurk, weer en klimaatexpert

Te gast: Bart van den Hurk, weer en klimaatexpert

Bron: Pixabay

In de podcast; Zorgen voor Morgen (thema-uitzending over klimaat en milieu) is Bart van den Hurk te gast. Hij spreekt over klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor Nederland.

Bart van den Hurk is adviseur op het gebied van weer en klimaat voor Deltares, een kennisinstituut voor toegepast onderzoek op water en ondergrond. Daarvoor heeft hij 23 jaar lang voor het KNMI gewerkt en hij is tevens professor aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het gebied van Interactie tussen Klimaat en Socio-ecologische systeem. Afgelopen zomer was hij hoofdauteur van het zesde Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) rapport over klimaatverandering.

Het rapport wordt om de zoveel jaar gemaakt door wisselende wetenschappers over de stand van het klimaat. Het is ondertussen al het zesde rapport, de vorige dateert uit 2013. In het eerste deel staat de fysische klimaatwetenschap centraal. Dan moet je denken aan de temperatuurstijging en de stijging van de zeespiegel. In het volgende deel van het rapport gaat het over de gevolgen hiervan en hoe de wereld dit kan bestrijden. De belangrijkste conclusie uit het recente rapport is dat de mens de absolute veroorzaker is van het snel veranderende klimaat. Op de site van het IPCC staat een interactieve atlas, waar voorspellingen staan voor het weer de komende jaren van over de hele wereld staan. Je kunt hier nagaan wat de voorspellingen zijn als het gaat om neerslag, sneeuw en hittegolven de komende jaren.

Bart vindt dat Nederland een stuk meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan. Een ding wat zeker is dat weersextremen zoals hittegolven, heftige regen de komende tijd Nederland zal gaan teisteren. Hierdoor ontstaat ook wateroverlast, maar ook juist watertekort, vanwege de hittegolven. Volgens Bart zijn bepaalde gebieden in Nederland vatbaarder dan de anderen. Gebieden die hoger gelegen zijn krijgen natuurlijk veel minder snel last van wateroverlast. Maar Nederland heet niet voor niets Nederland; het grootste deel van Nederland ligt nog steeds onder de zeespiegel. Een groot deel loopt dus potentieel gevaar. Maar Bart weet ook dat Nederland er bekend om staat dat het water tegengehouden wordt. Denk maar de zelfgemaakte dijken, deltawerken en duinen. Volgens Bart zou een watersnoodramp uit 1953 in Zeeland niet zo snel meer plaatsvinden, maar moeten we nog wel uitkijken voor de weersomstandigheden die in die tijd ook plaatsvond.

Limburg

Volgens Bart zijn de overstromingen van afgelopen zomer in Brabant en Limburg moeilijk in verband te brengen met klimaatverandering, maar er is wel een verklaring voor: er was in de zomer in Finland een hittegolf, waardoor er veel water verdampte boven de Baltische Zee, die zich vervolgens verplaatste naar Nederland, België en Duitsland. Daar is dus alles neergeplensd, wat we zagen vorige zomer. Het is lastig om met dit proces te wijten aan klimaatverandering, maar het feit dat zo’n hittegolf in Finland plaatsvindt zegt al een hoop. Volgens Bart zullen hittegolven in de toekomst namelijk steeds meer plaatsvinden, waaronder in Nederland. Zo maken mensen geboren in 1960 gemiddeld vier hittegolven mee in een zomer in hun leven mee, tegenover mensen die nu worden geboren, die tussen de achttien en dertig hittegolven zullen meemaken in hun leven. Dit zagen we bijvoorbeeld ook al in de warme zomers van 2018, 2019 en 2020.

De wereld

Nederland is natuurlijk niet het enige land in de wereld waar klimaatverandering voor grote gevolgen kan zorgen. Sterker nog, in sommige landen zijn de gevolgen al sterk te merken. Weinig mensen weten misschien van het bestaan, maar het (ei)landje Vanuatu in de Stille Oceaan dreigt al binnen een paar jaar volledig overstroomd te worden. Dit is door toedoen van de stijging van de zeespiegel. Vanuatu’s inwoners dreigen hun eigen land te moeten verlaten.

Niet alleen op Vanuatu zullen de gevolgen van klimaatverandering desastreus zijn, armere landen van de wereld zullen niet alleen harder geraakt worden, wegens weinig geld voor bescherming. Ook zullen ze de schade daardoor moeilijker kunnen betalen. Inwoners van die landen moeten het land verlaten, omdat hun huizen onbewoonbaar zijn geraakt. Hierdoor zal de groep klimaatmigranten sterk groeien de komende decennia.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *