Met uitsterven bedreigd

Met uitsterven bedreigd

Hendrikus Alderhout

De familienaam Alderhout is een niet veel voorkomende achternaam in Nederland. Volgens de website van de Nederlandse Familienamenbank, waar meer dan driehonderdtwintig duizend namen zijn opgenomen, zijn er slechts twaalf Nederlanders met deze achternaam, telling tot 2007. Het zou dus zomaar kunnen dat deze achternaam over een paar jaar niet meer bestaat.  

Sinds 1811 wordt de achternaam doorgegeven aan de kinderen via de mannelijke lijn, maar ook in de eeuwen daarvoor was het al de gewoonte om de achternaam van de vader door te geven aan de kinderen. Achternamen sterven uit doordat ze niet meer doorgegeven kunnen worden. Dan zijn er bijvoorbeeld geen zoons geboren of heeft de man geen kinderen.

Op 15 december kwam een bericht naar buiten waarin stond geschreven dat de demissionair minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming, de mogelijkheid wil bieden om kinderen een dubbele achternaam mee te geven. Zo zouden kinderen niet alleen de achternaam van de vader of de moeder maar krijgen ze de mogelijkheid om beide achternamen over te nemen.

De meeste voorkomende achternamen in Nederland zijn: Jansen en De Jong. In Nederland zijn er slechts driehonderdduizend unieke achternamen. Met uniek wordt bedoeld dat ze zeer weinig voor komen. Daar is de familienaam Alderhout er eentje van. Hendrikus Alderhout is ruim veertig jaar geleden begonnen met het maken van een stamboom door een bijzonder familieverhaal. Bekijk de video waarin hij meer uitlegt over de achternaam Alderhout.

.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.