“We zien heel duidelijk dat mensen die al een keer zijn verhuisd sneller terugkeren naar de regio waar ze zijn opgegroeid”

“We zien heel duidelijk dat mensen die al een keer zijn verhuisd sneller terugkeren naar de regio waar ze zijn opgegroeid”

Afgelopen maand publiceerde nieuwsplatform NU.nl het volgende artikel: “Waarom mensen het liefst bij familie in de buurt wonen”. Het artikel werd uitgebracht naar aanleiding van een onderzoek van Jonne Thomassen, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen. In dit artikel staat de volgende uitspraak: “We zien heel duidelijk dat mensen die al een keer zijn verhuisd sneller terugkeren naar de regio waar ze zijn opgegroeid”, maar is dit eigenlijk wel zo?

Als je in eerste instantie naar het onderzoek kijkt lijkt deze claim best gek. In het artikel worden uitspraken gedaan uit: ‘Het onderzoek van Jonne Thomassen, promovenda aan de Rijksuniversiteit Groningen’. Als je daadwerkelijk zoekt naar ‘het onderzoek’ kom je uit bij ‘The roles of family and friends in the immobility decisions of university graduates staying in a peripheral urban area in the Netherlands’. Dit is een onderzoek van Thomassen waarbij ze, naast veel literatuurstudies, spreekt met vijftien op universitair niveau afgestuurde mensen uit Maastricht. Hierdoor lijkt de uitspraak wat misplaatst. Want hoe kan je voor heel Nederland een conclusie trekken met zo’n kleine en zeer lokale steekproef?

Maar dit blijkt anders te zitten. Het interview met nu.nl is namelijk geen aanleiding van het voorgaande onderzoek, maar van een stukje wat Thomassen zelf schreef (www.rug.nl/news/2021/11/liever-dicht-bij-ouders-en-vrienden-dan-verhuizen). Dit stuk ging over een aantal resultaten uit een overkoepelend project: FamilyTies. Waar het ‘eigen’ onderzoek van Thomassen deel van uitmaakt. “Met mijn uitspraak verwijs ik naar verschillende studies uit ons project die bevestigen dat ‘terugverhuizen’ geregeld voorkomt, en dat de aanwezigheid van ouders of broers/zussen in de thuis-regio een rol speelt in het maken van die keuze”, vertelt Thomassen. “De keuze om terug te verhuizen komt vaak omdat het veilig is en vertrouwd voelt.”

De claim van Thomassen wordt ook ondersteund door andere data. Zoals uit een onderzoek van het CBS in 2009. “Van de 55-plussers die niet meer in hun geboorteregio woonden, verhuisde 11 procent tussen 1999 en 2005 naar een andere gemeente. Daarvan keerde één op de zeven terug naar de regio waar hij of zij oorspronkelijk vandaan komt”, staat in het onderzoek. Ook een ander onderzoek ondersteunt de claim. Een studie over het terugkeren van jonge Zweedse mensen uit 2020 schreef het volgende: “Retourmigratie, en in het bijzonder teruggaan om bij familie of dichtbij familie te gaan wonen, kan verband houden met een behoefte aan hulp of troost in ongunstige omstandigheden. Eerder onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat het dicht bij de ouders wonen, het inwonen bij de ouders en het terugkeren naar huis om bij de ouders te gaan wonen samenhangen met de ontwikkeling van volwassen kinderen.”

Een ander onderzoek naar Zweedse jongeren geeft hetzelfde aan. Zo laat de onderzoeker Clara Mulder weten. “Mijn onderzoek ging over Zweedse jongeren die over lange afstand waren verhuisd naar vier grote Zweedse stedelijke gebieden (Stockholm, Göteborg, Malmö/Lund, Uppsala). Van deze groep zag ik dat na een paar jaar 39 procent was teruggekeerd naar de regio waar ze vandaan kwamen en 25.7 procent was door verhuisd naar een andere regio. Dus er waren meer mensen die terugkeerden dan die door verhuisden. Dat wil echter niet zeggen dat in alle bevolkingscategorieën terugkeer zo vaak voorkomt of altijd dominant is in vergelijking met verder doorverhuizen. In een artikel dat over de VS ging, en over een wat oudere bevolking, vonden we minder terugkeerders.”

Al met al zou je dus kunnen zeggen dat de claim klopt. Ondanks de, wellicht misplaatste, informatie in het artikel zelf, kan Thomassen haar claim zeker onderbouwen. Natuurlijk ligt het wel aan de persoon of je deze keuze maakt om terug te keren naar de ‘oude’ regio. Maar ook andere factoren spelen mee in de overweging om te verhuizen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.