Kiesdrempel mogelijk obstakel voor nieuwe partij in Duitsland

Kiesdrempel mogelijk obstakel voor nieuwe partij in Duitsland

Sahra Wagenknecht maakte afgelopen week bekent haar banden te breken met de politieke partij Die Linke uit de Bundestag. Zij begint haar eigen partij. Een nieuwe partij moet veel stemmen halen om een zetel, en dus een stem, in het parlement te krijgen aangezien het moet voldoen aan de kiesdrempel. Een partij moet 5 procent van de stemmen behalen om een zetel in het parlement te krijgen.  

In 1949 is de kiesdrempel ingesteld om de zetelverdeling stabieler te houden en niet te veel kleine partijen in het parlement te krijgen. De kiesdrempel was een reactie op de Weimarrepubliek (1918-1933). Een tijd waarin Duitsland voor het eerst een volwaardige democratie had. Dat stortte in en Hitler pakte de macht. Om te voorkomen dat de democratie weer instortte is de kiesdrempel ingesteld. In de ogen van expert destijds zou deze kiesdrempel zorgen voor stabiliteit. Critici in Duitsland zijn van mening dat de kiesdrempel niet samengaat met de democratie. Ze vinden dat er nu stemmen meer tellen dan anderen. Want de stemmen op een partij die niet in het parlement komen, tellen niet “mee”.

De meningen over de kiesdrempel zijn ook in Nederland verdeeld. Uit onderzoek van 1Vandaag blijkt dat 70 procent van de respondenten voor een kiesdrempel zijn aangezien een kiesdrempel zou zorgen voor een stabieler politiek klimaat. Daarentegen zijn ook veel wetenschappers en politicologen kritisch over de kiesdrempel. Een kiesdrempel zou bijvoorbeeld het versplinterde politieke klimaat niet oplossen volgens hen.

Luister hier het fragment waarin historicus en Duitslandkenner Willem Melching uitlegt hoe de kiesdrempel van Duitsland werkt.

Over de auteur

Merle Anema

Merle Anema (2003) is student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid gaat ze op pad. Haar passie is het delen van inspirerende verhalen. Ze is constant op zoek naar nieuwe uitdagingen in haar studie om zichzelf optimaal te ontwikkelen.