Zo verliep de herdenking van de kristallnacht

Zo verliep de herdenking van de kristallnacht

We gaan terug in de tijd: 9 November in de tweede wereldoorlog. Dit was de gebeurtenis die uiteindelijk voor de  genocide van de joden heeft gezorgd: de Kristallnacht. Duitsers  hebben  deze nacht alle synagogen en winkels gesloopt. Uiteindelijk heeft de genocide gezorgd voor 5-6 miljoen doden van joden. Dat is dan ook iets wat herdacht moet worden.

Dit jaar is het anders in vergelijking met andere jaren. Het conflict tussen Israel en Palestina is namelijk in volle gang. Micheal Hess, een nederlandse jood die in Tel Aviv woont,vertelt wat het herdenken van deze dag met hem doet.” In eerste instantie is het vooral woede die erbij komt kijken”. Dat komt omdat het hem erg hoog zit wat er allemaal op dit moment gebeurd in Israel. Hij vertelt dit met een geemotioneerde blik. Zo heeft hij geliefde collega’s kwijtgeraakt aan dit conflict. Dat maakt het herdenken van de kristallnacht extra speciaal voor hem. “Het word hier in Israel klein herdacht aangezien ze hier een andere dag hebben waarin alle joden worden herdacht worden”.

Hij gaat zelf  ook naar de kleine herdenking in Tel Aviv,op dit moment voelt hij zich dan ook nog veilig. ” Ik vertrouw volledig op de overheid en dat zij haar taken goed doet en voor veiligheid zorgt bij dit evenement”. Dat doen ze dan ook door een noodalarm uit te zenden naar alle telefoons. Deze melding krijg je als er bijvoorbeeld een raket word afgevuurd. Volgens Hess bied de overheid genoeg veiligheid, zo zijn er genoeg schuilbunkers waar ze naar toe kunnen gaan. ” Maar het is wel een rare situatie dat je je telkens zorgen moet maken  over dit soort dingen”.

Hij vindt het dan ook heel fijn dat er ook tijdens deze tijden stil wordt gestaan voor de joden die omgekomen zijn bij de kristallnacht.  ” Op dit moment overheerst de woede over wat er allemaal gebeurd, maar ik ga deze emotie omzetten in hoop en steun” Ik heb een video gemaakt hierover, maar de microfoon deed het niet. Dus kwam er geen audio uit, daarom heb ik er een voice over verhaal van gemaakt om zo meer context te geven.

Over de auteur

Joep Higler

Hey, ik ben Joep een enthousiaste journalist in opleiding! Ik ben nu bezig met mijn tweede jaar Journalistiek op de hogeschool van Utrecht. Ik ben een sportief type soms een beetje te sportief. Mijn hobby's zijn dan ook voetbal, hockey en tennis. Ik heb alle drie de sporten dan ook beoefend en wil daar dan ook iets mee doen in mijn journalistieke carrière. Ik heb geschreven voor dedomstedeling.nl dat is een site waar studenten hun items maken. Mocht u wat willen zien van mij hoor ik het graag! Vriendelijke groetjes, Joep