Factcheck: “Spider-Man: No Way Home is de beste Marvel film”

Factcheck: “Spider-Man: No Way Home is de beste Marvel film”

!!Dit artikel is niet spoiler free!!

Scott Menzel, filmrecensent, met meer dan 13 duizend volgers op Twitter, voor onder andere Rotten Tomatoes schreef in zijn recensie over Spider-Man: No Way Home “I am beyond happy to report that I not only loved Spider-Man: No Way Home but believe it to be the best Marvel movie of all time”. Ook filmjournalist voor Cinema Debate, Sheraz Farooqi noemt de film de beste mcu (marvel cinematic universe) film tot nu toe. Spider-Man: No Way Home is mcu’s 27ste film en de laatste film in Tom Holland’s Spider-Man trilogie. Zeggen dat het de beste Marvel film ooit is, is natuurlijk een gewaagde uitspraak om te maken. Zeker over een film die deel uitmaakt van een franchise van in totaal 27 films die al jarenlang allemaal erg geliefd zijn over de hele wereld. Dus klopt dit wel? Is Spider-Man: No Way Home de beste Marvel film ooit? Dat gaan we checken.

De uitspraken van Menzel en Farooqi worden gebruikt door Sony en Marvel om de film te promoten. Het statement blijft natuurlijk een mening, maar achter deze mening zit wel onderbouwing die we onder de loep kunnen leggen. Met het grote bereik dat de journalisten hebben is de uitspraak zeker waardig om te checken.

Farooqi spreekt over de grote hoeveelheid fan-service die de film bevat. No Way Home is een eerbetoon aan het theatrale tijdperk van het personage. De actie is brutaler dan ooit en er zijn veel binnen grappen en easter eggs waar hardcore Marvel fans van zullen houden. Dat de film het goed doet bij het publiek is zeker terug te zien bij de reviews. Op Rotten Tomatoes kreeg de film maar liefst een publiekelijke score van 99%. Dat in vergelijking met bijvoorbeeld Black Panther, een oscar winnende film die een publiekelijke score van 79% kreeg, maar volgens de *Tomatometer wel hoger scoorde. We mogen ook niet vergeten dat Spider-Man: No Way Home nu net een week in de bioscopen te zien is en er dus nog veel reviews binnen moeten komen van bezoekers. De meeste mcu films hebben nu meer dan 50.000 reviews, No Way Home zit nu net boven de 25.000. Er kan dus nog veel veranderen aan die 99%.

Volgens filmmakers platform No Film School zijn er zes elementen die een film goed maken. Het script, karakters, acteerwerk, timing, het geluid en de visuals. Als we kijken naar karakters schittert deze film echt. Het is de eerste film waar Spider-Man niet afhankelijk is van Iron man en eindelijk als echt hoofdpersonage naar voren komt. Oude schurken zoals The Green Goblin en Electro komen terug, en met niet een, maar drie verschillende spider-mans is deze film revolutionair.

Ook de visuals zijn anders dan de andere mcu films, die toch bekend staan om de grijze color grading en vaak zelfs wordt gezien als lelijk. In vergelijking tot de meeste Marvel films zijn de kleuren in No Way Home levendiger en scherper, wat zorgt voor visueel aantrekkelijk beeld.

En dan misschien wel het belangrijkste element, het script. Hier maken de filmmakers een stap die in de 26 eerdere films nog niet voorbij is gekomen: de introductie van de multiverse. Meerdere universums, meer karakters en meer bedreigingen. Na deze film kan alles, maar dan ook echt alles gebeuren in de mcu. De opening van de multiverse hebben we gezien in WandaVision en Loki, maar in No Way Home wordt er voor het eerst gebruik van gemaakt. De multiverse gaat een enorme rol spelen in de toekomst van de mcu en Marvel in zijn geheel, met films zoals Doctor Strange: Multiverse of Madness en Ant-Man and the Wasp: Quantumania.

Er valt geen concreet antwoord te geven op de vraag of Spider-Man: No Way Home echt de beste Marvel film ooit is. Dit blijft een kwestie van smaak. Als we kijken naar wat het publiek ervan vond kunnen we zeker zeggen dat hij boven in het lijstje staat. En met de enorme impact die deze film gaat hebben voor de toekomstige mcu films valt er te constateren dat Spider-Man: No Way Home nog lang niet vergeten gaat worden. Het is misschien niet de beste mcu film, maar revolutionair is hij zeker wel.

* De Tomatometer-score – gebaseerd op de mening van honderden film- en tv-critici – is een betrouwbare graadmeter voor de kritische aanbeveling van miljoenen fans.

Over de auteur

Zoë van Leeuwen

toekomstige film recensent.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.