Een ‘stille’ nacht met kerst

Een ‘stille’ nacht met kerst

Dominee Marjolijn Verschoor bij de kerstboom op het plein voor kerk

De kerst is weer anders dan normaal. Ook voor de kerken. Na een advies van het CIO sluiten veel kerken de deuren. In dit advies staat dat dat ze graag zouden zien dat kerken hun diensten digitaal uitzenden. Ook adviseren ze kerkgangers thuis mee te kijken en luisteren vanaf de eigen bank. Daarnaast geven ze aan dat het in uitzonderlijke gevallen handiger is om maar met maximaal 50 mensen samen te komen in de kerk.

“Mensen hebben een beetje het idee dat er geen plek is in de herberg voor hen”, vertelt dominee Marjolijn Verschoor. De kerk waar Verschoor voor gaat heeft zich met de kerstdagen gesloten. “Het was een lastige beslissing om te maken. We hebben ongelofelijk getwijfeld, maar we hebben besloten om solidair met de andere sectoren onze deuren te sluiten.”

Ook voor kerkgangers is het lastig. “Het samenkomen tijdens kerst is voor mij heel belangrijk. Dat dit nu niet kan vind ik heel ingewikkeld. Onlinediensten vind ik toch echt minder. De beleving is dan niet hetzelfde voor mij.” Maar ook voor voorgangers is dit ingewikkeld. “Het is af en toe heel zwaar dat je niks terugkrijgt met zo’n onlinedienst. Bovendien is het gewoonweg minder gezellig. Ik mis wel echt de mensen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.