Formatie update: ze blijven blunderen

Formatie update: ze blijven blunderen

De formatie lijkt steeds uitzichtlozer te worden. Het Nederlandse record formeren is inmiddels al ruimschoots gehaald en ook de dagen formeren in het landhuis Zwaluwenberg lijkt de partijen niet verder gebracht te hebben. Gaan we überhaupt nog wel een volwaardige regering krijgen voor het einde van het jaar?

Hierover blijft nog even onzekerheid heersen. In een brief aan de Kamer vermelde de formerende partijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) dat zij verwachten binnen enkele weken “ver gevorderd te zijn”. Het lijkt er dus op dat we nog niet binnen korte tijd een regering gaan hebben. Bovenop de eeuwig durende formatie liet Gert-Jan Segers van de ChristenUnie ook nog per ongeluk zijn documenten over de formatie in de trein liggen, waarna een andere reiziger de documenten vond en deze uitlekte naar de Volkskrant.

In de documenten werd er al informatie duidelijk over het regeerakkoord. Normaal gesproken blijft deze informatie geheim voor het publiek tot dat alle plannen officieel zijn. De documenten kwamen uit afgelopen zomer. In deze fase van de formatie leek het er nog even op dat er sprake zou kunnen zijn van een minderheidskabinet. De partijen moesten toen nog flink onderhandelen met D66 om dit te voorkomen. Dat is inmiddels gelukt.

Volgens de formerende partijen is het ene blunder, maar geen ramp. De stukken waren namelijk nog niet af en omdat ze van een flinke tijd terug zijn is het belang van de informatie ook verminderd. Toch zijn de stukken niet oninteressant te noemen. Zo is bijvoorbeeld wel in de tekst terug te lezen dat de VVD en het CDA bereid waren om meer aandacht aan het klimaat te geven om daarmee D66 tegenmoet te komen. Deze progressieve actie staat in een lijstje met meer tegemoetkomingen. ZO gingen de beide partijen er ook mee akkoord dat er gratis kinderopvang voor iedereen zou komen, en dat schooldagen verlengd zouden worden.

Of deze plannen allemaal ook daadwerkelijk in het regeerakkoord komen is tot nu toe nog onbekend. De partijen die de stukken geschreven hebben, zeggen namelijk opnieuw begonnen te zijn toen bekend werd welke partijen er mee zouden regeren. Het meest concrete plan uit het stuk lijkt momenteel over migratie te gaan. Zo wordt er gesproken over ‘steviger reguleren’ en zou er een ander beleid komen op het gebied van ‘schrijnende gevallen’.

De blunder van Gert-Jan Segers is niet de eerste blunder van de formatie. In de eerste weken, waarin de formatie voornamelijk bestond uit verkennen, werd toenmalig verkenner Kajsa Ollongren gefotografeerd met formatie stukken in haar hand. Hierop was toen onder andere te lezen dat men had gesproken over ‘Pieter Omtzigt, functie elders’. Op basis van die blunder werden er meerdere debatten in de Kamer gehouden en kreeg Mark Rutte en motie van wantrouwen aan zijn broek. Dit omdat later bleek dat hij deze opmerking gemaakt zou hebben, terwijl hij beweerde dit niet besproken te hebben. Later melde Rutte dat hij het gesprek vergeten was.

En deze niet al te soepele formatie gaat dus nog wel even door. Toen de formatie net van start ging, werd er door iedereen gesproken van een snelle formatie, mede omdat de coronacrisis om goed beleid vroeg. Een demissionair kabinet, zoals we dat nu hebben, kan namelijk niet dezelfde acties uitvoeren als een normaal kabinet. Een demissionair kabinet mag in principe alleen lopende kwesties behandelen. Andere kwesties zullen op het nieuwe kabinet moeten wachten.

Hierbij is er tijdens de coronacrisis natuurlijk vaak genoeg een uitzondering gemaakt. De maatregelen moesten regelmatig aangepast worden, dus mochten er alsnog plannen gemaakt worden. Dit gebeurd vaker, zeker als een demissionair kabinet lang zit, worden er vaker beslissingen gemaakt omdat deze bijvoorbeeld niet langer kunnen wachten. In het verleden zijn er ook wel eens grote en belangrijke beslissingen gemaakt door een kabinet dat al lang demissionair was. Zo bereide het kabinet-Balkenende IV, toen demissionair, de begroting voor in 2010.

Het is voorlopig dus even wachten op een afgeronde formatie, of een nieuwe formatie blunder.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.