Politieke claim over 1500 wetenschappers verdrag ontkennen klimaatcrisis in World Climate Decleration ondertekenen klopt waarschijnlijk

Politieke claim over 1500 wetenschappers verdrag ontkennen klimaatcrisis in World Climate Decleration ondertekenen klopt waarschijnlijk

Pepijn van Houwelingen

Klimaatverandering is al jaren een hot topic en is een steeds groter wordend vraagstuk in de hedendaagse politiek. Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen, van de partij Forum voor Democratie, claimt dat er 1500 wetenschappers zijn die beweren dat de klimaatcrisis niet bestaat. Deze groep ondertekenden volgens hem een verdrag hierover in het document en initiatief World Climate Declaration. 

Bewering: ‘Volgens 1500 wetenschappers, hoogleraren en Nobelprijswinnaars bestaat de klimaatcrisis niet’

Oordeel: Waarschijnlijk waar

Bron van de bewering

Afgelopen woensdag 13 september, tijdens de Tweede Kamer commissiedebatten, sprak politicus Pepijn van Houwelingen de claim uit dat er in het verdrag van de World Climate Declaration staat dat 1500 wetenschappers de klimaatcrisis ontkennen. Deze groep wetenschappers ondertekenden volgens hem een verdrag in het document en initiatief World Climate Declaration, van klimaatverandering scepticigroepering CLINTEL. Volgens van Houwelingen wordt de natuur op dit moment vernietigd, zogenaamd om het klimaat te redden. Volgens van Houwelingen zijn er meer dan 1500 wetenschappers die het met deze stelling eens zijn. In het commissiedebat zei hij:

“De natuur wordt op dit moment vernietigd, zogenaamd om het klimaat te redden, maar er is helemaal geen sprake van een klimaatcrisis. Volgens onder anderen de meer dan 1.500 wetenschappers, waaronder allerlei hoogleraren en Nobelprijswinnaars, die de World Climate Declaration hebben getekend. Het klimaat verandert altijd. Het was ook warm op aarde in de tijd van de Egyptenaren en de Romeinen. Er was opnieuw een piek in de Middeleeuwen en daarna was het een paar eeuwen wat kouder. Daar hebben we onze mooie ijsportretten van. Sinds 1850 wordt het weer een beetje warmer op aarde, ongeveer 1 graad Celsius. Niets bijzonders. De recente opwarming en de mogelijke rol van CO2 daarbij heeft niet geleid tot een toename van weersextremen zoals orkanen, tornado’s, overstromingen of droogtes. Het aantal slachtoffers van klimaat gerelateerde rampen is zelfs met meer dan 95% afgenomen.”

De term klimaatcrisis verwijst, volgens duurzaamheid en klimaatverandering adviseur Jan Paul van Soest, naar de versnelde en verwoestende gevolgen van klimaatverandering, waarbij de menselijke invloed als cruciaal wordt beschouwd. Het benadrukt de dringende behoefte aan wereldwijde actie om de opwarming van de aarde te beperken, natuurlijke ecosystemen te beschermen en de negatieve effecten op de samenleving te verminderen.

Volgens een artikel van Greenpeace is er sprake van een klimaatcrisis. Volgens Greenpeace warmt de aarde op door de uitstoot van broeikasgassen. Door de snelle opwarming van de aarde hebben we steeds vaker met extreem weer te maken. Er ontstaan bosbranden, overstromingen en orkanen.

Volgens de Rijksoverheid, worden er maatregelen genomen om Nederland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. ‘Om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn, scherpt het kabinet het doel voor 2030 aan tot tenminste 55% CO2-reductie. Om dit doel ook zeker te halen, richt het kabinet het beleid op 60% in 2030. Hiervoor heeft het kabinet op 26 april 2023 een aanvullend klimaatpakket gepresenteerd.’

Waarschijnlijk betrouwbaar

De bewering van Van Houwelingen dat er meer dan 1500 wetenschappers zijn die de klimaatcrisis ontkennen, die de World Climate Declaration hebben getekend, klopt waarschijnlijk. Van Soest zegt dat er wel vraagtekens te zetten zijn bij zijn oordeel. ‘De wetenschappers die dit verdrag hebben ondertekend, maken geen gebruik van recente informatie uit de wetenschap. Ook heb ik geen informatie kunnen vinden dat álle 1500 wetenschappers het verdrag hebben ondertekend.’ De World Climate Declaration, is een manifest dat door CLINTEL is opgesteld en waarin zij hun opvattingen over klimaatverandering en klimaatbeleid uiteenzetten. ‘Het verdrag van CLINTEL vertegenwoordigt niet de opvattingen van de bredere wetenschappelijke gemeenschap of de officiële beleidsstandpunten van veel regeringen over de hele wereld’, aldus de wetenschapper die in 1982 Milieuwetenschappen afstudeerde aan de Universiteit van Wageningen.

Conclusie

Concluderend is dat de bewering van Pepijn van Houwelingen, van de Forum voor Democratie, waarschijnlijk klopt. De 1500 wetenschappers hebben waarschijnlijk het verdrag van de World Climate Declaration over het ontkennen van de klimaatcrisis ondertekend. Het is niet te verifiëren hoeveel wetenschappers het hebben ondertekend, maar de wetenschappers die het ondertekend hebben, zijn waarschijnlijk ook van mening dat de klimaatcrisis niet bestaat, omdat zij een niet de opvattingen over klimaatcrisis van de bredere wetenschappelijke gemeenschap vertegenwoordigen. Volgens gegevens van de Rijksoverheid en Greenpeace heeft CO2 wel een rol gespeeld in de toename van weersextremen. Maatregelen daartegen worden door de Rijksoverheid genomen, om ervoor te zorgen dat de klimaatdoelen in Parijs van 2030 worden gehaald.

Over de auteur

Lukas van der Veen

Ik ben Lukas van der Veen, 22 jaar en toekomstig journalist, die zich graag zou willen specialiseren in de sportieve tak van het vak journalistiek. Mijn interesses zijn cultuur, maatschappij, entertainment, welzijn en sport. Mensen omschrijven mij als een luisterend oor die graag de onderliggende verhalen naar boven probeert te halen.