Gast Mirthe van der Tol over pesten

Gast Mirthe van der Tol over pesten

Mirthe van der Tol

Van 27 september tot en met 1 oktober is het de week tegen pesten. Deze week wordt ieder jaar gehouden om het pesten nog wat extra aandacht te geven, zodat mensen er zich meer bewust van gaan worden dat dit nog steeds een groot probleem is. De organisatie School & Welzijn organiseert ook dit jaar weer de week tegen het pesten met het motto: Buitengesloten? Uitgesloten! De hele week zijn er pest posters te bestellen die op scholen opgehangen kunnen worden.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat bijna zes op de tien kinderen van 9 tot 13 jaar zijn of worden gepest in Nederland. Pesten gebeurd niet alleen op basisscholen, maar ook op middelbare scholen, sportclubs en zelfs ook nog op de werkvloer. Pesten is een vorm van agressie waarbij herhaaldelijk iemand verbaal, mentaal of fysiek pijn wordt gedaan. Pesten kan op verschillende manieren geuit worden. Mensen kunnen worden buitengesloten, worden uitgescholden of zelfs worden geslagen. Op basisscholen wordt er vaak aandacht gegeven door middel van het lieveheersbeestje op de grond. Het lieveheersbeestje staat voor zinloos pest geweld en zo proberen leraren kinderen van jongs af aan mee te geven dat pesten niet goed is.

Pesten heeft zo haar effecten, want zo kunnen er na de pest partijen jarenlange trauma’s en slechte zelfbeelden ontstaan van de mensen die gepest zijn.

Mirthe van der Tol is 18 jaar oud en heeft op dit moment een tussenjaar. Mirthe is een spontaan en lief meisje. Mirthe is op haar tweede middelbare school in het 4’e jaar van de Havo gepest. Mirthe werd buitengesloten door haar klasgenoten. Buiten het feit om dat ze werd buitengesloten, werd er ook veel over haar geroddeld. Door de gangen van de school hoorde ze allemaal rare verhalen van mensen die ze niet kende. De verhalen die ze dan hoorde gingen over haar zeld. Ze werd door haar hele jaarlaag heel raar aangekeken en soms een beetje bespot. Mirthe werd uitgelachen en voelde zich niet fijn meer op school. Ze had het gevoel dat ze er helemaal alleen voor stond op school.

Thuis kon Mirthe er wel over praten met haar ouders, maar dat deed ze liever niet. Toch deed ze dit wel omdat ze elke dag huilend thuis kwam. Elke avond voor het slapen gaan moest Mirthe er aan denken en ze voelde zich daardoor heel erg slecht. School zou leuk moeten zijn en een veilig gevoel moeten geven, maar dat was voor haar totaal niet meer het geval.

Na twee weken buitengesloten te worden, werd het Mirthe echt te veel. Ze durfde niet meer naar haar school in Lunetten en heeft uiteindelijk samen met haar ouders besloten om terug naar haar eerste middelbare school in Zeist te gaan. Haar ouders hebben nog een gesprek met de leiding van de school gehad, waarin ze vertelde dat Mirthe terug naar Zeist zou gaan. De schoolleiding was erg verbaasd over de pesterijen en hadden er niks van meegekregen.

De situatie werd haar te veel en ze raakte in een lichte depressie door de pesterijen. Mirthe heeft na de wisseling van school gepraat met een psycholoog om deze nare ervaring te verwerken. Het was soms heel moeilijk voor Mirthe om erover te praten, maar door het vertrouwen die de psycholoog aan Mirthe gaf heeft ze alles durven te vertellen. Nu staat Mirthe erboven en durft ze haar verhaal te vertellen. Mirthe vind de week tegen het pesten een goed initiatief, maar ze vind dat eigenlijk elke dag een dag tegen het pesten zou moeten zijn.

Tijdens de uitzending van 1 Oktober is Mirthe live te gast in de studio. Tijdens het interview samen met onze presentatrice Isa Smeele praat ze over haar pest ervaring op haar middelbare school in Lunetten. Ze vertelt hoe ze er mee is omgegaan en wat voor na effect het op haar heeft achtergelaten. Als laatst verteld Mirthe wat ze van de week tegen het pesten vindt.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.