Factcheck: Moet Amalia de troon afstaan als ze met een vrouw trouwt?

Factcheck: Moet Amalia de troon afstaan als ze met een vrouw trouwt?

(Foto: ANP)

Als prinses Amalia met een vrouw wil trouwen, moet ze volgens een regeringsstandpunt de troon opgeven. Dit schrijft staatsrechtskundige Peter Rehwinkel in zijn nieuwe boek ‘Amalia, de plicht roept’. Klopt de claim die Peter Rehwinkel maakt?

In het boek van Peter Rehwinkel maakt hij een verwijzing naar een standpunt dat de regering ruim twintig jaar geleden innam. De regering nam het standpunt in bij de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Als Amalia met een vrouw wil trouwen, moet zij de troon opgeven. Toen de regering het protocol opnam was Amalia nog niet geboren. Dit protocol is tot op heden nog steeds van kracht.

Volgens artikel 1:198 in het Burgerlijk Wetboek is het kind van de ene vrouw in een lesbisch huwelijk ook het kind van de andere vrouw, als er sprake is van een anonieme donor. Dat zou in dit geval betekenen, dat als Amalia een kind op deze manier zou krijgen, het kind een wettelijke erfgenaam is en dus troonopvolger.

Na contact met Rechtswinkel Utrecht vertelden zij het volgende: “Na even onderzoek te hebben verricht, hebben wij geen wet- of regelgeving kunnen vinden over de gevolgen van huwelijk met hetzelfde geslacht voor troonopvolging. Het enige waar wij op uit komen is, dat ten tijde van de invoering van de wet voor het homohuwelijk, de zittende regering (Regering-Kok) heeft bepaald dat het recht op troonopvolging verdwijnt bij zo een huwelijk. Bij de parlementaire behandeling van het homohuwelijk antwoordde de regering dat: “daarmee de essentie van het erfelijke koningschap op het spel wordt gezet, aangezien op voorhand vaststaat dat uit een dergelijk huwelijk geen kinderen geboren kunnen worden”.

VVD-Kamerleden vroegen in een brief aan Rutte: “Vindt u dat dit past bij de normen en waarden van Nederland anno 2021?” Daarnaast wil de VVD weten in hoeverre kinderen die voortkomen uit een huwelijk tussen een troonopvolger en een partner van hetzelfde geslacht in aanmerking komen voor het koningschap. De premier moet hier nog inhoudelijk op reageren.

Om terug te komen op de eerder gestelde vraag of Amalia de troon moet opgeven als zij met een vrouw trouwt, kunnen we daarover zegen dat dit op dit moment is nog aan de orde is. Wel is de politiek bezig om hier aanpassingen in te maken. Daarnaast heeft de premier van ons land de politieke verantwoordelijkheid over het koningshuis. De premier staat dus voor de keuze om wel of niet terug te komen op de eerdere uitspraken van het kabinet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.