NASA’s Osiris-Rex laat merkwaardig stof achter in Utah

NASA’s Osiris-Rex laat merkwaardig stof achter in Utah

In 2016 is de ruimtesonde van NASA’S missie, Osiris-Rex gelanceerd. Na een jarenlange reis naar en van planetoïde Bennu heeft de sonde afgelopen zondag een capsule teruggebracht naar aarde met daarin ruimte stof van de planetoïde. Met het meegebrachte ‘stof’ zouden onderzoekers van NASA kunnen achterhalen hoe het zonnestelsel is ontstaan. Het stof lande in Utah en word op dit moment onderzocht in Houston.

 

De reis en landing

De reis die de ruimtesonde moest afleggen om van Bennu terug naar huis te gaan was niet zonder bikken of stoten. Toen de sonde in 2020 verreweg van onze coronacrisis eindelijk ‘voet’ zetten op de hobbelige planetoïde landde hij niet zo zachtjes waardoor er steentjes waren beland onder het deksel waar het ruimtestof in terug zou reizen. Gelukkig had de Osiris-Rex meer ruimte ruis meegenomen dan verwacht, zo hij had wel 400 gram meegenomen in zijn buideltje. Dat was maar goed ook want de sonde moest nog een reis afleggen van wel 333 miljoen kilometer. Uiteindelijk is het kostbare ruimte stof veiliggesteld, zo was de missie al geslaagd als de Osiris-Rex minstens 60 gram zou meenemen.

Al eerder opzoek naar stof

Maar Osiris-Rex was niet de eerste ruimtesonde die ruimte stof terugbracht naar de aarde. NASA’s eerdere missie genaamd: Stardust had dat in 2006 al gedaan maar niet van een planetoïde maar van een komeet. Stardust vertrok in 1999 en verzamelde in 2004 monsters van comet wild 2. De capsule die een paar jaar later op aarde lande bevatte meer dan 10.000 deeltjes van 1 micrometer. De analyse van deze deeltjes zou later de aanwezigheid aantonen van een groot scala aan organische verbindingen. Later in 2014 maakte NASA bekend dat zeven zeldzame, microscopisch kleine interstellaire stofdeeltjes die dateren uit de oorsprong van het zonnestelsel, tot de monsters behoorden die door Stardust waren verzameld.

Wat dat precies inhoudt en of we aan de hand van het ruimte stof dat afgelopen zondag in Utah geland is kunnen achterhalen hoe het zonnestelsel is ontstaan hoort u hier, bij studio Vrijdag! In de laatste uitzending hadden de presentatoren Dr. Ten Kate te gast; universitair hoofddocent aan de Universiteit van Utrecht en oud-medewerker van NASA. Luister hier het fragment terug!

Over de auteur

Sterre van de Giessen

Mijn naam is Sterre van de Giessen en ik studeer Journalistiek aan de hogeschool in Utrecht. Als je een leuk nieuwtje hebt gehoord kan je mij altijd bereiken! Telefoon: 0628650621 Mail: Sterre.vandegiessen@student.hu.nl