{"id":1010,"date":"2024-10-18T09:44:42","date_gmt":"2024-10-18T07:44:42","guid":{"rendered":"https:\/\/svjmedia.nl\/studiovrijdag\/?p=1010"},"modified":"2024-10-18T11:51:50","modified_gmt":"2024-10-18T09:51:50","slug":"factcheck-minder-calorieen-zorgen-voor-minder-dna-schade","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/svjmedia.nl\/studiovrijdag\/1010\/factcheck-minder-calorieen-zorgen-voor-minder-dna-schade\/","title":{"rendered":"Factcheck: minder calorie\u00ebn zorgen voor minder DNA-schade"},"content":{"rendered":"
Als je minder calorie\u00ebn eet, krijg je ook minder DNA-schade, beweert een kop van het AD<\/a> op 11 oktober. Dat beweren ze op basis van het onderzoek van Jan Hoeijmakers, moleculair geneticus. Hij gelooft dat we ouder kunnen worden door minder te eten, omdat DNA-schade een van de oorzaken van\u00a0veroudering\u00a0is. De eerste bewering lijkt juist, maar of we ook ouder worden kunnen we niet met zekerheid zeggen.<\/strong><\/p>\n Deze factcheck is geschreven op 17-10-2024 met de kennis van dat moment<\/em><\/p>\n Bewering<\/strong><\/p>\n Minder calorie\u00ebn is minder DNA-schade<\/p>\n Oordeel<\/strong><\/p>\n Correct<\/p>\n Onderzoek van de bewering<\/strong><\/p>\n Jan Hoeijmakers begon zijn onderzoek<\/a> op muizen met een groeistoornis, veroorzaakt door DNA-reparatiedefecten. Hij zette deze muizen op een dieet: vanaf zeven weken oud aten ze 30% minder. Deze muizen leefden soms wel drie keer zo lang. \u201cHet organisme stort dan minder energie in de groei, en meer energie in de weerbaarheid\u201d, legt Hoeijmakers uit.<\/p>\n Hetzelfde is daarna geprobeerd bij meerdere kinderen met soortgelijke DNA-reparatiedefecten. \u201cEmma leerde nooit lopen en kon op haar zesde door haar getril geen Duplo-blok meer op een andere krijgen. Op dag twaalf van de behandeling stopte het trillen. Nu loopt ze, een wonder\u201d, vertelt Hoeijmakers. Volgens hem kunnen we uit deze resultaten concluderen dat er ook een positief effect te behalen valt bij gezonde mensen die 30% minder eten.<\/p>\n Generalisatie<\/strong><\/p>\n Kunnen we die conclusie trekken? De Correspondent<\/a> schrijft dat het niet te doen is om dit voor mensen onder gecontroleerde omstandigheden langdurig te onderzoeken. Ook onderzoeker en hoogleraar Bas Zwaan erkent dat er bij mensen gewoon geen harde data zijn op dit vlak.<\/p>\n