Vandaag is het precies 18 jaar geleden dat De Verenigde Staten werden getroffen door de grootste aanslag uit hun geschiedenis. Twee vliegtuigen doorboorden de Twin Towers, een ander vliegtuig het Pentagon en een vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Shanksville. Totaal vielen er 2977 doden en er zijn nog steeds 24 vermisten. Jurriaan Veth was een van de vijf Nederlanders die ten tijde van de aanslag in de Twin Towers werkte. Als commercieel directeur van het uitzichtpunt in toren one maakte hij de aanslag van dichtbij mee.
Het scheelde niet veel of hij had zelf ook niet meer geleefd. Tot een dag ervoor stond er tijdens het tijdstip van de aanslag een afspraak met een klant geplant op zijn kantoor. Dit was normaliter de gang van zaken want dan konden potentiële klanten gelijk de attractie zien. De klant van de afspraak op 9/11 belde echter met de vraag of Jurriaan niet naar hun toe kon komen omdat ze het ontzettend druk hadden.
Jurriaan Veth besloot thuis te blijven vooraf aan zijn afspraak omdat hij anders van de Twin Towers in Downtown heen en weer moest naar de afspraak Midtown. Die dag waren er voorverkiezingen voor het burgemeesterschap in New York. Terwijl hij zijn hond uitliet bracht hij zijn stem uit. Nog tijdens deze wandeling hoorde hij op straat dat het World Trade Center in brand stond. Vervolgens is hij snel naar huis gegaan om op televisie te bekijken wat er aan de hand was. Zijn vrouw werkte bij de VN, maar werd naar huis gestuurd vanwege de dreiging. Samen zagen ze hoe toren two in brand stond. Vervolgens vloog live het tweede vliegtuig de andere toren in, de
toren waarin het uitzichtpunt was. Hierop heeft Jurriaan geprobeerd zo dicht mogelijk bij de rampplek te komen, maar dichterbij dan City Hall was niet mogelijk. Terwijl hij daar stond stortte het eerste gebouw in. Het was niet te zien maar het geluid was duidelijk genoeg. Bij deze instorting kwam zoveel stof vrij dat mensen weg moesten rennen. Jurriaan is de stofwolken voor gebleven en veilig thuisgekomen. Hij herinnert het zich als een eigenaardig gevoel dat iedereen wegliep van de plek des onheils. Paniek was er niet echt, mensen zaten meer in een daas. Het was niet te geloven wat er zich afspeelde, alsof je belandde in een hele slechte film.
Eenmaal weer thuis kwamen er veel mensen controleren of Jurriaan veilig was. Telefoonverkeer was niet meer mogelijk omdat op een van de twee Twin Towers enorme zendmasten stonden die voor het bereik in New York moesten zorgen. Ook het Nederlands consulaat kwam controleren of Jurriaan nog in leven was.
Jurriaan omschrijft de dag als onwerkelijk. Niet alleen de dag zelf maar ook in de weken daarna leefde New York met de droefheid en het zoeken naar mensen. Met de tijd kwam je te weten wie het had overleefd en wie niet. Overal in de stad rook je de stof en vuurresten van de Twin Towers. Daarnaast waren er de hele dag alleen maar sirenes te horen. Via een vriend bij de brandweer mocht hij als een van de eerste de rampplek zelf bekijken. Tegelijkertijd deed er zich ook toen al veel desinformatie de ronde, weliswaar via andere kanalen. Daar moest je behoedzaam op zijn, vooral op politieke vlakken werd de aanslag door iedereen anders geduid.
Volgens Jurriaan is de hele wereld, inclusief New York veranderd sinds de aanslag. Niet alleen negatief, de saamhorigheid en de manier waarop alles toen ging noemt hij een eyeopener. New York staat bekend als een hele harde stad maar mensen lieten hun emoties zien en iedereen steunde elkaar daarin, wat het ook tot een mooie tijd maakte.
Met de aanslag verloor Jurriaan ook zijn baan, die letterlijk was vernietigd. Twee dagen later kreeg hij een nieuwe baan aangeboden van het Empire State Building, de concurrent. Niet alleen prijst hij zichzelf gelukkig met het feit dat hij er niet was tijdens de aanslag maar ook dat hij in de nasleep gelijk weer een baan had waardoor het leven door ging.
Toen hij nog in New York woonde ging hij altijd naar de herdenking op Ground Zero, waar elk jaar alle namen van slachtoffers worden opgenoemd. Achttienjaar later woont hij weer in Nederland en neemt Jurriaan nog altijd een rustdag op 9/11 om opnieuw stil te staan bij de indrukwekkende gebeurtenissen.
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=qz7Xs0BK1dc&feature=emb_title[/embed]