Terwijl Berlijn een relatief goedkope stad is om in te wonen in vergelijking met andere hoofdsteden, worden juist hier vergaande maatregelen genomen tegen verdere prijsstijgingen. In de afgelopen 10 jaar zijn de huurprijzen verdubbelt in de Duitse hoofdstad, jarenlang waren steden zoals Frankfurt, Hamburg en München zelfs goedkoper. Berlijn stond dan ook bekend als ‘arm, aber seksy’. Daarom heeft het stadsbestuur nu besloten dat vanaf 2020 de huurprijzen vijf jaar lang bevroren worden en onderzoekt het nog of huidige huren verlaagt kunnen worden.

Deze aankondiging kwam niet vanzelf. Inwoners maken zich grote zorgen en voerde actie. Demonstranten riepen op om woningen van commerciële bedrijven af te pakken. Daarnaast hangen in wijken spandoeken aan balkons waarin bewoners actie eisen.

Zijn deze maatregel niet ook nodig in grote Nederlandse steden zoals Amsterdam en Utrecht? Waar in Berlijn sinds februari de gemiddelde huurprijs per vierkante meter voor het eerst boven de tien euro is, ligt die in Amsterdam al boven de 23 euro. In juni liet de Amsterdamse wethouder van wonen Laurens Ivens al via twitter weten enthousiast te zijn over het plan.

Echter hebben Nederlandse steden veel minder bevoegdheid om in te grijpen op de woningmarkt dan in Duitsland. Hier moeten zulke besluiten worden genomen door het kabinet, en zolang de VVD de grootste partij is lijkt dit onwaarschijnlijk. Minister Ollogren beloofde onlangs wel maatregelen te nemen waarmee gemeentes de stijging van de huren en de huizenprijzen kunnen dempen. Ollongren werkt nu aan een ‘noodknop’, waarbij de waarde van een woning tijdelijk minder zwaar wordt mee gewogen bij het bereken van de huurprijs. Bij de gemeentes ligt de verantwoordelijkheid om de woningbouw te stimuleren. De gemeente Utrecht focust daarom op meer en sneller bij bouwen, een betere doorstroming en een passend aanbod. Amsterdam hamert erop dat woningen bedoeld zijn om in te wonen en niet gezien moeten worden als een winstobject.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=WwQikyMkdWQ&feature=emb_title[/embed]