MMP: Hoe Rood en Blauw Spakenburg opsplitst

Nergens in Nederland is er gemiddeld zoveel rivaliteit per vierkante meter als in Spakenburg. Dit heeft alles te maken met de twee voetbalclubs, die praktisch naast elkaar liggen. Vrijwel iedereen in het dorp is een rooie, fan van IJsselmeervogels, of een blauwe, fan van SV Spakenburg. In dit verhaal ervaar je hoe die rivaliteit zich uit in Spakenburg.

Het is vandaag een spannende dag. De ‘derby der derby’s’ staat op het programma. Spakenburg neemt het thuis op tegen de eeuwige aartsrivaal IJsselmeervogels. Een wedstrijddag waar Spakenburgers juist weken naar uitzien of al een tijd tegenop zien. Het is een zonnige zaterdagmiddag wanneer zo’n beetje het hele dorp is uitgelopen richting de blauwe zijde van het sportpark de Westmaat. Vanaf een afstand is al te horen hoe de blauwen en de rooien het in gezang met elkaar opnemen.

Rasechte Spakenburgers, Tjalling (53) en Esmeralda (51) van Halteren, lopen nog buiten het sportpark. Hand in hand en met gespannen passen manoeuvreren ze zich door de menigte richting de ingang. Vlak voordat het duidelijk wordt in welke kleur rij ze zich zullen voegen, geven ze elkaar een kus en scheiden hun wegen.

Die ochtend hing er al een gespannen sfeer in huize van Halteren. Tijdens het ontbijt wordt het duidelijk waar die spanning vandaan komt. Tjalling zit namelijk aan de ene kant van de tafel met een blauw Spakenburg-shirt aan, terwijl Esmeralda aan de andere kant zit in haar rooie IJsselmeervogels-pak.

De clubliefde splijt hier recht door het huis.

De blauwe Tjalling en de rooie Esmeralda leerden elkaar in hun tienerjaren kennen in het dorp en trouwden in 1992 met elkaar. Dat de één een felrood en de ander een donkerblauw hart heeft, zorgt soms voor moeilijkheden. Die zijn vooral te herkennen in de plagende opmerkingen over en weer: ‘Je kan altijd nog overstappen naar de goede kant’ of ‘het zou wel weer leuk zijn, als jullie wat punten zouden pakken’.
Dit gebeurt het hele jaar door, maar een week voor de derby worden deze verbale confrontaties nog eens aangewakkerd.

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/tijmenbeijes/wp-content/uploads/sites/982/2022/06/IMG_2036-1-scaled.jpg” panorama=”off” imgwidth=”50%” align=”right” lightbox=”on” captionsrc=”custom” caption=”Esmeralda van Halteren, een rooie in hart en nieren” captionposition=”left” revealfx=”inplaceslow” overlay_revealfx=”inplaceslow”]

 

Esmeralda is als een van de weinige in het dorp niet geboren in een rood of blauw gezin. Toen haar dochter begon met voetballen bij IJsselmeervogels is de liefde voor die club ontstaan.

Esmeralda ging van voetbalmoeder naar teammanager naar uiteindelijk negen jaar bestuurslid. Die taak heeft ze even geleden neergelegd. Nu probeert ze bij zoveel mogelijk rooie wedstrijden aanwezig te zijn.

 

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/tijmenbeijes/wp-content/uploads/sites/982/2022/06/IMG_2043-1-scaled.jpg” panorama=”off” imgwidth=”50%” align=”left” lightbox=”on” captionsrc=”custom” caption=”Tjalling van Halteren, geboren met een donkerblauw hart” captionposition=”left” revealfx=”inplaceslow” overlay_revealfx=”inplaceslow”]

 

Tjalling werd geboren in een blauwe familie en dus ben je dan vanzelfsprekend zelf ook een blauwe. Hij kon zelf niet heel goed voetballen, maar hij vindt het wel leuk om te kijken.

Tjalling heeft een tijdje gefilmd voor Spakenburg tot dat die taak werd overgedragen aan een groter bedrijf. Nu probeert hij bij zoveel mogelijk blauwe wedstrijden aanwezig te zijn.

 

Waar komt die rivaliteit vandaan in Spakenburg?

 

 

[aesop_content color=”#000000″ background=”#000000″ columns=”1″ position=”none” img=”https://svjmedia.nl/tijmenbeijes/wp-content/uploads/sites/982/2022/06/samentest.png” imgrepeat=”no-repeat” disable_bgshading=”off” floaterposition=”left” floaterdirection=”up” revealfx=”inplace” overlay_revealfx=”inplaceslow” aesop-generator-content=”Wie de rivaliteit van nu wil begrijpen, moet eerst terug naar het verleden. De Spakenburgse clubs spelen sinds hun oprichting bij elkaar in dezelfde klasse. Dit heeft over de jaren voor een rivaliteit gezorgd aangezien vrijwel iedereen in het dorp wel supporter is van ‘de club van de boeren en klerken’, SV Spakenburg, dan wel van ‘de club van het volk en de vissers’, IJsselmeervogels. Vaak wordt bepaald voor welke club je bent door de kleur van de familie waarin je wordt geboren.</p>

<p>Vroeger was het lange tijd geografisch bepaald of je een rooie of een blauwe was. Als je bij de Oude Haven staat en kijkt richting het sportpark van nu, was alles aan je linkerhand blauw en alles aan je rechterhand rood. Door de jaren heen is men door elkaar heen gaan wonen. Toch weet elke Spakenburger welke kleur elk bedrijf, winkel of kroeg is. Ook als je je nieuwe liefde voorstelt aan de familie, is de eerst gestelde vraag: ‘Ben je een rooie of een blauwe?’</p>
<p>”]Wie de rivaliteit van nu wil begrijpen, moet eerst terug naar het verleden. De Spakenburgse clubs spelen sinds hun oprichting bij elkaar in dezelfde klasse. Dit heeft over de jaren voor een rivaliteit gezorgd aangezien vrijwel iedereen in het dorp wel supporter is van ‘de club van de boeren en klerken’, SV Spakenburg, dan wel van ‘de club van het volk en de vissers’, IJsselmeervogels. Vaak wordt bepaald voor welke club je bent door de kleur van de familie waarin je wordt geboren.

Vroeger was het lange tijd geografisch bepaald of je een rooie of een blauwe was. Als je bij de Oude Haven staat en kijkt richting het sportpark van nu, was alles aan je linkerhand blauw en alles aan je rechterhand rood. Door de jaren heen is men door elkaar heen gaan wonen. Toch weet elke Spakenburger welke kleur elk bedrijf, winkel of kroeg is. Ook als je je nieuwe liefde voorstelt aan de familie, is de eerst gestelde vraag: ‘Ben je een rooie of een blauwe?’

[/aesop_content]

 

De rivaliteit heeft ook te maken met de ligging van de clubs.
Beide middenstippen liggen hemelsbreed 150 meter van elkaar af. Op de panoramafoto hieronder zie je links de rooie zijde van het sportpark en rechts de blauwe zijde.

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/tijmenbeijes/wp-content/uploads/sites/982/2022/06/Panorama_Westmaat-scaled.jpg” panorama=”on” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” caption=”Links is rood, rechts is blauw | Beeld: Tijmen Beijes” captionposition=”left” revealfx=”inplaceslow” overlay_revealfx=”inplaceslow”]

Voordat ze het huis uitstappen om richting het sportpark te vertrekken, vraagt Tjalling plagend aan Esmeralda of ze haar sjaal is vergeten. Hij reikt lachend een Spakenburg-sjaaltje naar haar toe. De sjaal wordt niet aangenomen.

Aangekomen bij het sportpark wensen ze elkaar wel veel plezier, maar zeker geen succes. ‘We gunnen de andere club helemaal niets.’
Tjalling voegt zich in de blauwe rij, terwijl Esmeralda in de rooie rij gaat staan.

Nu is de keus aan jou. Ga je de derby mee met de rooien of de blauwen? Maak hieronder een keuze en beleef de wedstrijd samen met Esmeralda of Tjalling.

Als de wedstrijd voorbij is, kun je terugkomen naar deze pagina om de rest van de dag te ervaren.

[aesop_collection collection=”1″ limit=”2″ columns=”2″ splash=”off” order=”default” loadmore=”off” showexcerpt=”on” revealfx=”inplaceslow”]

 

De wedstrijd is geëindigd in 1-1. Een gelijkspel is niet onbekend in de Spakenburgse derby. Sinds 2016 is er geen winnaar meer geweest na 90 minuten. De laatste derbywinst van de blauwen was in 2014 en van de rooien in 2015. Maar welke club is er historisch gezien de meest succesvolle van de twee? Daarvoor vergelijken we de erelijsten met elkaar.

Ook als we naar alle 85 gespeelde derby’s kijken, komt IJsselmeervogels als de sterkste van de twee naar boven.

Tjalling is de wedstrijd druk aan het nabespreken, wanneer hij door de blauwe massa een rood pak ziet aankomen lopen. Het is Esmeralda. ‘Hey lelijke rooie, wat doe jij hier?’ grapt een van de blauwe vrienden naar Esmeralda. Ze feliciteren elkaar met het punt en drinken de eerste biertjes met elkaar.

Na een tijdje vertrekt Esmeralda toch naar de overkant, om daar het feestje verder te vieren met haar rooie vrienden. ‘Ik wil toch even die oase van rood zien. Daar voel ik me meer thuis.’

De derby-dag eindigt in de kroeg, waar rood en blauw dwars door elkaar heen lopen. ‘We zijn hier in Spakenburg bloedfanatiek, maar we slaan elkaar niet de hersens in. We moeten maandag namelijk toch weer met elkaar aan het werk’, leggen Tjalling en Esmeralda uit. ‘Die rood-blauwe rivaliteit is dan ook het meest terug te zien in de plagende opmerkingen over en weer. Zo ook bij ons thuis.’

Het feestje zit er rond twaalf uur op voor Tjalling en Esmeralda en ze vertrekken terug naar huis. Ze sluiten de dag af zoals ze die begonnen: hand in hand.

 

Verantwoording:
Voor het vergaren van de gebruikte data, heb ik gebruik gemaakt van de Wikipedia-pagina’s van SV Spakenburg en IJsselmeervogels. Deze data heb ik gecheckt bij beide clubs, door middel van de rooie clubwebsite en de blauwe clubwebsite. De gegevens kwamen overeen met elkaar en heb ik dus als betrouwbaar bevonden.

Verdere achtergrondinformatie heb ik kunnen vinden op beide clubwebsites en ook heb ik met verschillende Spakenburgers gesproken.