Je borst kun je niet meer terugkrijgen, zelfvertrouwen wel

Je borst kun je niet meer terugkrijgen, zelfvertrouwen wel

ROTTERDAM- Het is borstkankermaand, deze oktober wordt er extra aandacht aan deze ziekte besteed. Borstkanker is een ingrijpende ziekte die er jaarlijks voor zorgt dat het leven van zo’n 17 duizend vrouwen drastisch verandert. Louisana, een speciaalzaak in Rotterdam-Zuid, is gespecialiseerd in borstprotheses, lingerie en badkleding.  Vrouwen komen in de winkel terecht na een borstverwijdering en dat is een zeer kwetsbare periode. Vrouwen vinden het moeilijk geconfronteerd te worden met hun veranderde lichaam en zijn opzoek naar hun seksualiteit. Mirjam Brouwer werkt bij Louisana en is daarnaast ook ervaringsdeskundige. Ze maakt deze kwetsbaarheid van heel dichtbij mee. 

Te klein, te groot, een rare vorm of te slap, vrouwen hebben altijd veel op te merken aan hun borsten. Maar hoe je het ook bekijkt, ze zijn in onze hoofden verbonden met vrouwelijkheid. Wanneer een vrouw ze kwijtraakt, kan dit een serieuze impact hebben op hoe vrouwen zich voelen en naar zichzelf kijken. Borsten zijn belangrijk én een zichtbaar deel van je lichaam. Mirjam kan zich goed verplaatsen in de aantasting van het zelfbeeld na een borstprothese. Twintig jaar geleden kreeg zij zelf te maken met borstkanker. Ze heeft empathie voor de klanten die binnenlopen. Daarbij wil ze af van het zijn van een patiënt. “Zodra ze binnenkomen zijn het geen patiënten meer, maar klanten”, aldus Brouwer. Samen met de andere consulenten neemt Brouwer niet alleen haar eigen ervaring mee, maar is ze ook opgeleid om steun te bieden aan vrouwen die in de nasleep zitten van een borstamputatie. Zo wordt er in de winkel een veilige omgeving gecreëerd. Naast gewone paskamers is er ook een paskamer aanwezig met meer privacy, deze wordt gebruikt voor het aanmeten van borstprotheses.

“Wij willen uitdragen als winkel, dat je er toch nog mooi uit kan zien nadat je borstkanker hebt gehad. Met deze aangepaste lingerie voelen dames zich meer vrouw”, aldus Brouwer. De kwetsbaarheid van vrouwen na een borstprothese kan meerdere redenen hebben, het begint vaak bij een emotie van woede of verdriet. Vrouwen treffen ineens een lege plek aan waar jarenlang een borst was. Ze voelen zich soms niet meer vrouwelijk. Daarnaast zijn er chemobehandelingen en bestralingen die zorgen voor haaruitval. Daarbij het slikken van anti-hormonale therapie, dit kan samen met chemotherapie voor zorgen dat vrouwen tijdelijk of zelfs blijvend in de overgang komen. Het heeft veel impact op het zelfbeeld en dus op het vrouw zijn. Denk ook aan een relatie, je partner kan daar toch emotioneel op reageren en soms komt een relatie erg onder druk komen te staan. Het is heel belangrijk dat vrouwen hun seksualiteit terugvinden na zo’n operatie”, aldus Brouwer. “Soms komen ze echt timide binnen, met hun schouders naar beneden en een verdrietig of boze houding. Zodra ze de winkel uit gaan zie je dat ze een trotsere houding hebben, het gezicht gaat weer stralen. Dan merk je dat ze echt blij de winkel uit gaan en dat is zo mooi om mee te maken, dat geeft echt een goed gevoel.”

Het assortiment van de lingerie wordt steeds groter, en het plaatsen van een prothese is makkelijk. “In alle bh’s in de winkel kan een prothese worden geplaats; er zit een opening waar de prothese in kan worden geschoven.” Daarnaast wil de speciaalzaak mooie lingerie, geen ‘oma bh’s’. Brouwer houdt een roze, satijnen bh vast met witte borduursels. “Dat ziet er toch harstikke leuk uit dacht ik zo!”, vertelt Louisana trots. Dezelfde avond heeft het team van Louisana nog een vergadering over de collectie, zodat deze steeds toegankelijker wordt voor iedereen. De lingerie helpt om je beter te voelen in je veranderde lichaam en worden steeds diverser. Sommige ziekenhuizen en lingeriezaken organiseren zelfs modeshows voor de nieuwste lingerie. Vanaf de buitenkant zie je niet dat de lingerie is bedoeld voor vrouwen met een prothese, de meeste mensen zullen het verschil niet zien en dat is een mooie ontwikkeling, want dit kan deze vrouwen erg helpen om zich te herpakken in hun vrouw zijn.

Benieuwd geworden naar het verhaal van Mirjam Brouwer en hoe zij met haar team vrouwen helpt deze vrouwen seksualiteit terug te vinden? Kijk dan zeker naar mijn korte reportage.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.