Humanitaire crisis dreigt in Gaza door stoppen levering elektriciteit, medicijnen en voedsel

Humanitaire crisis dreigt in Gaza door stoppen levering elektriciteit, medicijnen en voedsel

The flag of Israel in Yad LaShiryon, Latrun, Israel דגל ישראל ב"יד לשריון", לטרון, ישראל

In het al zwaar geteisterde Gaza, een gebied dat te vaak wordt geassocieerd met conflict en menselijk lijden, bereikt de humanitaire crisis een kritiek punt. Als gevolg van het aanhoudende conflict tussen Israël en Hamas, heeft Israël de levering van essentiële goederen, waaronder elektriciteit, medicijnen en voedsel, aan Gaza stopgezet. Dit heeft geleid tot een verslechtering van de levensomstandigheden van de burgerbevolking en veroorzaakt een humanitaire ramp.

Eén van de meest nijpende gevolgen van het stopzetten van de elektriciteitsvoorziening is de plotselinge duisternis die Gaza overspoelt. Ziekenhuizen, scholen en huishoudens worden getroffen, met desastreuze gevolgen. Zonder elektriciteit falen cruciale medische apparatuur en kunnen levensreddende ingrepen niet meer plaatsvinden. Het tekort aan licht beïnvloedt ook het onderwijs van duizenden kinderen, waardoor hun toekomst in gevaar komt. NOS correspondent Nasrah Habiballah vertelt hierover. “De situatie in Gaza is op dit moment hartverscheurend. Mensen daar ervaren dagelijks een ondraaglijke realiteit als gevolg van het conflict en de beperkingen op essentiële voorraden.” Mensen weten volgens haar geen raad.

Patiënten die lijden aan chronische ziekten zoals diabetes, kanker en nierfalen worden geconfronteerd met een tekort aan essentiële medicatie. Het ontbreken van medische benodigdheden en de verslechtering van de gezondheidszorginfrastructuur in Gaza heeft geleid tot onnodig lijden en sterfgevallen die anders voorkomen hadden kunnen worden. Habiballah reageert geschokt. “De beperkingen op medicijnen en medische benodigdheden zijn een schending van het internationaal humanitair recht. Mensen sterven omdat ze geen toegang hebben tot de zorg die ze nodig hebben.” Ze is bang voor eventuele gevolgen. “De internationale gemeenschap moet snel handelen om toegang tot humanitaire hulp te herstellen en een verdere escalatie van de crisis te voorkomen. De urgentie van deze kwestie kan niet worden overschat.” Aldus Habiballah.

Kijk hieronder de bijbehorende reportage en de gast in onze talkshow:

Over de auteur