FACTCHECK: ‘’1 op de 500 gevaccineerden heeft zeer zware bijwerkingen met levenslange gevolgen’’

FACTCHECK: ‘’1 op de 500 gevaccineerden heeft zeer zware bijwerkingen met levenslange gevolgen’’

Risicogroepen kunnen weer een nieuwe coronavaccinatie halen. Tijdens een Tweede Kamervergadering zei Thierry Baudet van Forum voor Democratie, dat 1 op de 500 gevaccineerde door het corona vaccin zeer zware bijwerkingen heeft met levenslange gevolgen. ‘’Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam, maar ze zijn wel voorgekomen’’, vertelt Jacques van Dongen, Hoogleraar Medische immunologie.

 

Op 3 oktober debatteerde de Tweede Kamer over de nieuwe coronavaccinatie, bedoeld voor risicogroepen. De risicogroep bestaat uit zwangere vrouwen, 60-plussers, mensen met een hoog medisch risico, mensen werkzaam in de zorg, zorgmedewerkers met direct patiëntcontact en mensen die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik. Forum-fractievoorzitter Thierry Baudet is geen voorstander van het vaccin en ziet grote risico’s. Om zijn claim te onderbouwen beriep hij zich op cijfers van het Lareb:  ‘’Lareb, het Nederlandse bijwerkingenregistratiebureau, heeft meer dan 1 miljoen bijwerkingen geregistreerd. 1 op de 500 gevaccineerden heeft zeer zware bijwerkingen met levenslange gevolgen.’’

 

Het vaccin

Laten we eens kijken of die aantallen, van Baudet, kloppen. Uit cijfers van het Lareb blijkt dat ernstige bijwerkingen  erg zeldzaam zijn, maar ze zijn dus wel voorgekomen: ‘’Vooral bij de twee adenovirus vaccins (AstraZeneca & Janssen). De huidige RNA-vaccins, die de Nederlandse overheid de laatste twee jaar heeft gebruikt, hebben duidelijk minder bijwerkingen, zeker als het gaat om ernstige bijwerkingen. Mijn sterke vermoeden is dat bij het aanprikken van een groter bloedvat, het vaccin in de bloedbaan terecht komt. Dit is uiteraard niet de bedoeling’’, aldus Van Dongen. Zowel het RNA-vaccin als het Adenovirus vaccin zijn bedoeld om in onze eigen spiercellen het Spike-eiwit te laten maken, zodat het afweersysteem tegen deze Spike-eiwitten kan reageren. ‘’In het algemeen wordt gesteld dat de kans op aanprikken van een bloedvat zeer klein is, mogelijk 0,1%. Echter, dit is nooit goed onderzocht. Als tijdens het vaccineren, het vaccin per abuis toch in de bloedbaan terecht komt, zal dit vooral bij Adenovirus vaccins gevolgen kunnen hebben, niet bij iedereen, maar juist wel bij personen die toch al een kwetsbaar of suboptimaal stollingssystem hebben. De bewering van Thierry Baudet klopt uiteraard niet. Wel ben ik benieuwd met welke harde wetenschappelijke gegevens en officiële registratiedata Baudet komt opdagen om zijn bewering te onderbouwen’’, vertelt Van Dongen.

Cijfers

Hoeveel mensen hebben in Nederland een Coronavaccin gehad? Volgens het RIVM zijn er naar schatting 24 miljoen eerste en tweede vaccinaties gezet in 2021. Eind 2021 is naar schatting van de 18-plussers 89,1 procent gevaccineerd.

In totaal heeft het Lareb 235.239 meldingen binnengekregen over alle coronavaccins, dit zijn cijfers tot en met 17 september 2023. En in totaal zijn er 1.137.548 bijwerkingen gemeld (één melding kan meerdere bijwerkingen melden). De meest voorkomende meldingen zijn vermoeidheid, hoofdpijn en je niet lekker voelen.

Er zijn van de 1.137.548 meldingen, 6.223 ernstige bijwerkingen gemeld. Het Lareb ziet een bijwerking als ernstig als deze heeft geleid tot opname in het ziekenhuis, levensbedreigend was of overleiden heeft geleid. Ook blijvende invaliditeit en aangeboren afwijkingen noemen zij ernstig.

Tot nu toe zijn er 751 meldingen van overlijden na een coronavaccinatie. De meeste meldingen gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech. Dit vaccin is het meest gebruikte coronavaccin en het vaccin dat in de eerste maanden bij ouderen is gebruikt. Maar meldt het Lareb wel dat overlijden na vaccinatie niet betekent dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak van overlijden is.

Drie mensen hiervan zijn overleden aan de bijwerking trombose. Trombose is in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes een zeldzame bijwerking van het AstraZeneca vaccin en het Janssen vaccin.

Conclusie

Er zijn dus ernstige bijwerkingen gemeld bij het Lareb, maar deze bijwerkingen komen niet bij 1 op de 500 gevaccineerden voor. Baudet vertelde dat er meer dan één miljoen bijwerkingen zijn gemeld, dit klopt blijkt uit cijfers van het Lareb. Maar de conclusie dat één op de vijfhonderd mensen die gevaccineerd zijn last heeft van zware en levenslange bijwerkingen, klopt niet. Volgens het RIVM zijn er naar schatting 24 miljoen vaccinaties gezet in 2021. Daarvan zijn bij het Lareb 235.239 meldingen binnengekomen en van die meldingen zijn er 6.223 ernstige meldingen geconstateerd. Dit is dus niet 1 op de 500 gevaccineerden.

Over de auteur

Lotte Stooker

Lotte Stooker (2005) is student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze heeft haar hele leven in Zeist gewoond en schrijft nu ook vóór en over de inwoners van Zeist. Een gedreven journalist die het heerlijk vind om verhalen van anderen te horen.