Oklahoma deelt uit

Oklahoma deelt uit

OKLAHOMA – vandaag staat de tweede executie in korte tijd op het programma. Julius Jones krijgt vandaag de doodstraf. Hij is de tweede deze maand die de doodstraf in Oklahoma krijgt.

Oklahoma probeert verloren tijd in te halen. Zes jaar kreeg niemand de doodstraf in de staat. Dit kwam omdat de manier van executie afgekeurd werd. Er gaat namelijk vaak iets fout met de uitvoering. In Oklahoma wordt gebruik gemaakt van injecties.

Waarom heeft Oklahoma dan nu opeens besloten om weer verder te gaan? Volgens Diederik Brink, Amerika deskundige, heeft dat twee redenen: politieke druk om toch door te gaan met het uitvoeren van de straffen en een ander bestuur dat de doodstraf ten uitvoer wilt brengen.

Brink geeft aan dat het wel steeds moeilijker wordt om iemand ten dood te brengen. ‘’Steeds meer medisch opgeleide mensen willen niet meer mee helpen. En voor de dood doormiddel van injecties heb je wel medisch opgeleide mensen nodig.’’ Brink geeft aan dat als het misgaat het ook meteen tot gruwelijke taferelen leidt. Farmaceuten met name uit Europa weigeren de middelen te geven aan Amerika als ze weten dat die voor de doodstraf gebruikt gaan worden.

Hoe werkt zo’n injectie nou precies?

De dodelijke injectie bestaat uit twee injecties. De eerste verlamd je. Deze wordt gebruikt zodat de veroordeelde niet meer tegen kan spartelen. De tweede is de dodelijke injectie. Maar doordat je de eerste inbrengt kan de persoon niet meer aangeven of hij of zij veel pijn heeft. Bij de executie vorige maand, is dit dus ongelofelijk misgegaan verteld Brink. ‘’De man begon ontzettend te schuimen en te schokken. Het ging aan alle kanten mis.’’ Brink geeft aan dat hier meerdere verhalen van bekend zijn. Verschillende staten die gebruik maken van de doodstraf twijfelen over hun executie methode. Sommige overwegen de elektrische stoel weer te gaan gebruiken. Ook het vuurpeloton behoort tot één van de mogelijke opties.

Staten en federaal niveau

Hoe kan het dat zoiets in een westers land als Amerika gewoon kan plaatsvinden? Daarvoor moeten we kijken naar de geschiedenis van de Verenigde Staten. De Staten waren ooit allemaal onafhankelijk en willen die onafhankelijkheid niet opgeven ook al zijn ze dan nu verenigd. De autonomie is voor deze staten heel belangrijk. Zo vinden ze het inrichten van hun eigen rechtssysteem essentieel, geeft Brink aan.

In Amerika heb je ook federale misdaadbestrijding. Deze heeft rechters, aanklagers en een federale politie namelijk de FBI. Deze federale misdaadbestrijding is er voor misdaad die over de staatsgrenzen heen gaat.

Dit zorgt ervoor dat Staten hun eigen strafrecht hebben en je het strafrecht op federaal niveau hebt, geeft Brink aan. Op federaal niveau werd onder de Trump regering de doodstraf uitgevoerd. Joe Biden heeft dat bij zijn intrede weer opgeschort. Dus het verschilt hoe er op federaal niveau met de doodstraf omgegaan wordt met welke president er in het Witte huis zit. Toen Trump bijna wegging als president heeft hij nog gauw 17 executies voltrokken. Dit omdat hij wist hoe Biden over de doodstraf dacht.

Wat is het doel van de doodstraf?

In Amerika zitten 200 duizend mensen vast die levenslang hebben. 50 duizend hiervan hebben geen kans op vervroegde vrijlating geeft Frans Verhagen, Amerika kenner die in Amerika gestudeerd heeft en correspondent in Amerika geweest is, aan.

‘’Van een aantal mensen wil je niet dat ze nog op vrije voet komen, denk aan Breivik, of de terrorist die 50 moslims heeft vermoord in Nieuw Zeeland. Dat zijn mensen waarvan je zeker weet dat ze niet meer vrij in de samenleving mogen lopen.’’ Geeft Verhagen aan. Wat doe je met die mensen? Vraagt hij zich hardop af.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.