Factcheck: LINDA vermeldt dat je houding de werking van een paracetamol beïnvloedt

Factcheck: LINDA vermeldt dat je houding de werking van een paracetamol beïnvloedt

Bron: Unsplash

De website van LINDA publiceerde 23 juli 2023 een artikel waarin een medisch voorkomen werd gepresenteerd. Namelijk dat je houding de werking van een paracetamol positief kan beïnvloeden. Zo zou de pil beter of sneller zijn werk doen wanneer je een andere houding aanneemt dan staand. LINDA verwijst in het artikel naar een onderzoek van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins University. Is deze claim waar?

De John Hopkins Universiteit is gelegen in de Amerikaanse staat Baltimore en is een particuliere instelling voor hoger onderwijs. Deze universiteit wordt als een van de belangrijkste onderzoeks- en onderwijsinstellingen ter wereld beschouwd. Uit het onderzoek blijkt dat de werking van de meeste pillen pas begint als de maag haar inhoud in het darmkanaal uitstoot. Oftewel, hoe dichter de pil bij het laatste deel van de maag komt, hoe sneller de pil kan oplossen in de bloedbaan. En hoe sneller de pil zijn werking kan doen. Deze bewering is volgens het Radboud MC waar, ik citeer hun website. “Als u een medicijn inneemt komt het via de maag en darm in het bloed terecht. Het bloed brengt het medicijn in het hele lichaam, ook op de plaats waar het moet werken. Als het medicijn zijn werk heeft gedaan, verlaat de werkzame stof het lichaam weer door de lever en de nieren.

‘’Een verkeerde lichaamshouding kan hier een invloed op hebben, het kan het proces tot wel een uur vertragen’’, meldt hoofdauteur van dit onderzoek Rajat Mittal, ingenieur en expert in vloeistofdynamica. Ook is een simulatie ontwikkeld, genaamd StomachSim. Het lijkt de eerste te zijn die realistische simulaties van de menselijke maag kan uitvoeren. Hiermee is dit onderzocht. Door middel van een grafiek wordt aangetoond hoe verschillende houdingen de werking van de pillen kan beïnvloeden. Zo komen pillen die worden ingenomen terwijl men op de rechterzij ligt, het dichtst bij het laagste gedeelte van de maag terecht. Dit is waar de inhoud van de pil oplost en in de darmen uitgestoten voor opname. Pillen die staand worden ingenomen of tijdens het liggen op de rug, belanden onder in de maag. Pillen ingenomen terwijl iemand ligt op de linkerzij ligt belanden in het bovenste deel van de maag, en hebben de langste tijd nodig om op te lossen en de darmen te bereiken. Dit onderzoek is daarnaast gepubliceerd is Physics of Fluids, een maandelijkse peer-reviewed wettenschappelijke tijdschrift over vloeistofdynamica.

Reactie van zorgexperts

Huisarts van het CZ: “Uit dit onderzoek zijn nog geen harde en duidelijke resultaten gekomen, het is nog vol bezig en daarom mogen wij deze manier nog niet aanraden aan onze patiënten. Wij wachten af, tot er op Nederlandse grond onderzoek wordt gedaan hierna. Maar als dit waar is zou dit een ontzettend toffe ontdekking zijn.”

Huisarts Berthon Rikken: “Ik wist niks van houdingsafhankelijke opname. Ik heb het artikel in LINDA even opgezocht, het is gebaseerd op één onderzoek met een beperkt aantal proefpersonen. In ons vak geldt dat iets in meerdere onderzoeken bij grote aantallen proefpersonen moet zijn onderzocht om het echt aan te raden. Het gebeurt echt heel erg vaak dat in volgende onderzoeken er helemaal geen verschillen zijn, en dat dit gewoon toeval geweest is. In het artikel van LINDA hadden ze moeten zeggen dat “er aanwijzingen zijn” of “dat het mogelijk is” dat er zo’n effect is. Het valt me tegen van een blad als LINDA, dat zich volgens mij wel richt op wat hoger opgeleid publiek, dat ze dit zo zwart/wit melden. Patiënten in mijn spreekkamer melden zich vaker met iets dat ze op internet gevonden hebben, ik zeg dan in dit geval: probeer het zelf maar eens uit, als het jou helpt: gewoon doen. Kwaad kan deze manier in ieder geval niet.”

Conclusie

Er wordt nog onderzoek gedaan naar deze claim. Wel kan worden geconcludeerd dat het onderzoek waar in LINDA naar verwijst een professioneel en betrouwbaar onderzoek is, maar er wordt niet duidelijk vermeldt op hoeveel proefpersonen dit is getest. Hierdoor kan niet worden geconcludeerd of dit echt waar is totdat er meer onderzoek naar is gedaan.

Over de auteur

Noa Rikken

Hallo Lezers! Mijn naam is Noa Rikken, twintig jaar oud en één van de journalisten van Upd8. Ik schrijf al jaren, en hier haal ik ontzettend veel plezier uit. Ik kijk ernaar uit om uitzendingen te maken.