Lale Gül wint NS-publieksprijs 2021

Lale Gül wint NS-publieksprijs 2021

WORMER – Gisteravond bij de talkshow M is de 21e winnaar van de jaarlijkse NS-publieksprijs bekend gemaakt. Lale Gül met het boek Ik ga Leven heeft de publieksprijs gewonnen. De diversiteit in de boeken was dit jaar erg groot en uiteenlopend. Hierdoor bleef het tot het laatste moment spannend wie de winnaar zou worden. Marloes Derks, persvoorlichter van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vertelt onder meer over de winnaar en de populariteit van de prijs. 

De boeken Bonuskind van Saskia Noort, Derksen van Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman, Ik ga leven van Lale Gül, Martien van Jan Dijkgraaf, Opgewekt naar de eindstreep van Hendrik Groen en Wen er maar aan van Maike Meijer waren genomineerd voor de NS Publieksprijs 2021. Zij hoorden bij de bestverkochte titels van het afgelopen jaar. Genomineerde Michel van Egmond won de prijs al drie keer eerder: in 2013 met Gijp, in 2014 met Kieft en in 2017 met De wereld volgens Gijp. De genomineerde Hendrik Groen won tweemaal: in 2016 met Pogingen iets van het leven te Maken en in 2018 met Zolang er leven Is. Saskia Noort werd hiervoor al zes keer genomineerd, maar heeft nog nooit gewonnen.

Daarnaast werd er ook flink campagne gevoerd voor het boek Ziek Gelukkig van overleden RTL-verslaggever Ruud ten Wolde. Het boek was niet genomineerd, maar na de bekendmaking van de nominaties is het boek toch één van de bestsellers geworden. Daardoor zijn familie en vrienden een campagne gestart en gaat dit ook flink rond op Twitter. Om deze reden waren de moeder en vriend van Ten Wolde last-minute uitgenodigd om de talkshow bij te wonen. CPNB wil de lezers namelijk vrij laten in hun keuze van stemmen en de nominaties zijn daarom puur gebaseerd op de zes best verkochte boeken op dat moment, wat verder geen consequenties heeft bij het stemmen. Zo heeft in 2005 het boek De nieuwe Bijbelvertaling alsnog de publieksprijs gewonnen terwijl het boek niet was genomineerd.

De NS heeft afgelopen maanden, in de stem periode, 55.000 fysieke miniboekjes met de eerste hoofdstukken van de genomineerde boeken uitgedeeld in de treinen. Ook werden ze ter inspiratie verspreid in boekhandels en bibliotheken. Deze miniboekjes zijn eveneens online te vinden. De populariteit van de prijs is ook onwijs groot en volgens Marloes Derks komt dat voornamelijk omdat het, zoals de naam al zegt, een publieksprijs is. Mensen worden direct betrokken bij de prijs en dat is ook wel het mooie ervan. De boeken die het meest worden verkocht, worden genomineerd. Ook het feit dat lezers een groot gevoel van inspraak ervaren, zorgt ervoor dat de populariteit hoog is.

Al sinds 1987 wordt de NS-publieksprijs uitgereikt. In de eerste vijf jaar van haar bestaan was de prijs een oeuvreprijs. De jaren daarna, tot het jaar 2000, werd de prijs gesteund door het dagblad Trouw. In deze jaren werd het de Trouw Publieksprijs genoemd, vanaf 2000 werd de NS sponsor en veranderde de naam naar NS-publieksprijs. Nu heet het al 21 jaar zo en worden elk jaar de zes boeken die het meest verkocht zijn, genomineerd. Dit jaar kon men stemmen van 20 oktober tot 17 november 19:30. “Het was zeker een spannende strijd en voor de laatste stemweek was er al meer gestemd dan vorig jaar in het totaal,” aldus Marloes.

De winnaar van de NS-publieksprijs, mag een jaar lang eerste klas rijden met de trein. Daarnaast krijgt de winnaar 7500 euro en een sculptuur van Jeroen Henneman.

Marloes Derks die te horen is in onderstaand interview is werkzaam bij de Stichting CPNB als persvoorlichter. Zij houdt zich voornamelijk bezig met het aantrekkelijk maken van lezen en campagnes voor volwassenen zoals: de NS-publieksprijs, de Boekenweek, NL Leest en ga zo maar verder. Daarnaast behandelt ze ook alle persaanvragen, jaagt ze de media aan voor deze campagnes en heeft ze veel ervaring in het PR- en communicatievlak. Ze heeft Journalistiek gestudeerd aan de Hogeschool Utrecht waar ze vele diverse journalistieke rollen heeft gehad. Sinds kort richt zij zich volledig op de campagnes voor volwassenen bij Stichting CPNB.

Over de auteur

Lysa te Riele

Ik ben een tweedejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben nieuws- en leergierig en kijk met een open-mind naar de wereld. Elk verhaal heeft twee kanten en ik probeer altijd beide kanten te horen/onderzoeken voor ik ergens een oordeel over vel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.