Corona en 2G zorgen voor meer verdeeldheid in de samenleving

Corona en 2G zorgen voor meer verdeeldheid in de samenleving

Foto: ANP

UTRECHT – Er komt steeds meer tweedeling in de maatschappij in Nederland. Door corona wordt deze alleen maar versterkt. Nu het kabinet nadenkt over een 2G beleid maken sommige mensen zich zorgen dat deze tweedeling alleen nog maar erger wordt.

Sigrid Kaag riep vorige week vrijdag op het partijcongres van de D66 haar partijleden op er zoveel mogelijk aan te doen om de tweedeling in de samenleving tegen te gaan. Een opvallende uitspraak voor een partij die ook meewerkt aan het 2G beleid, dat misschien alleen maar voor nog meer verdeeldheid zorgt onder het volk.

Welke verdeeldheid

De verdeeldheid onder de bevolking zien we vooral terugkomen door corona. Je merkt dat steeds meer ongevaccineerde en gevaccineerde tegenover elkaar komen te staan. Mensen die niet gevaccineerd zijn voelen zich niet gehoord en niet serieus genomen door veel mensen waar gevaccineerde dan weer niet blij zijn met de ongevaccineerde, omdat zij volgens hun de schuld zijn dat er nog steeds maatregelen zijn.

Ook ontstaat er verdeeldheid, omdat sommige mensen zich niet gehoord voelen door de politiek. Hierdoor komen er steeds meer discussies op tafel over politiek en corona. Dit versterkt de verdeeldheid alleen maar meer.

Rol van de politiek

Ook de politiek speelt een rol in deze verdeeldheid. Eén van de redenen dat de formatie al zolang duurt heeft er mee te maken dat de partijen over veel onderwerpen verschillen van mening. Dit is ook een vorm van verdeeldheid.

Mark Rutte en Hugo de Jonge hadden zelfs in de laatste persconferentie een discussie over het coronabeleid en 2G, dat zegt al veel.

Lars Duursma schreef laatst ook in de Volkskrant een stuk over dat de regering de ongevaccineerden de zondebok maakt van de maatregelen rondom corona. Hugo de Jonge wijst vaak naar de ongevaccineerde en dat maakt natuurlijk ook weer dat er zo mensen alleen maar blijven wijzen naar elkaar.

Rol van social media

Social media is ook een van de oorzaken rondom de verdeeldheid onder de bevolking. Het geeft mensen een platform waarop ze alles kunnen zeggen en ook op iedereen kunnen reageren. Dit zorgt voor veel reacties en discussie op social media.

Algoritmes op social media zorgen ervoor dat jij krijgt te zien wat je wilt zien. Als dit over belangrijke politieke onderwerpen gaat krijg jij alleen maar dingen te zien die aansluiten op jouw mening. Hierdoor wordt iedereen zijn eigen mening alleen maar de hele tijd bevestigd en dit zorgt er niet voor dat mensen meer naar elkaar gaan luisteren en dus ook niet met het tegengaan van verdeeldheid.

Verdeeldheid tegengaan

Het belangrijkste is nu dat de verdeeldheid onder de bevolking tegen wordt gegaan. Niemand wil dit en het is ook niet goed voor ons land. Maar wat moeten we dan doen tegen de verdeeldheid onder de bevolking.

Die verdeeldheid kan alleen maar weggaan als de politiek en social media beter gaan letten op dit probleem. Op het moment dat hier het goeie voorbeeld wordt gegeven zullen ook snel de rest van de bevolking erop gaan letten.

Het is een probleem

Het belangrijkste is dat mensen van de politiek en anderen gaan inzien dat dit een serieus probleem aan het worden is. Verdeeldheid zorgt nu al voor rellen, bedreigingen en zelfs ruzies binnen families en vrienden.

Als je niet oppast leven we zomenteen in een samenleving waar mensen constant ruzie hebben en lijnrecht tegenover elkaar staan. Dat wilt denk ik niemand.

Wij gingen tijdens onze spraakmakers uitzending in gesprek met Jelt Pekaar van de Jonge Democraten en Stefan de Jong van de Jonge Liberalen. Zij praten met ons onder andere over de verdeeldheid onder de bevolking in Nederland en of het 2G-plan van het kabinet die niet alleen maar versterkt. Ook bespreken we nog wat andere politieke onderwerpen. Beluister het hele item hieronder.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.