Midden-Oosten in de schijnwerpers door (weer) een nieuwe oorlog

Midden-Oosten in de schijnwerpers door (weer) een nieuwe oorlog

Hamas heeft afgelopen zaterdag Israël bestookt met duizenden raketten vanuit de Palestijnse gebieden, waarna Israël met een tegenaanval kwam. In de media is het conflict in het Midden-Oosten niet meer weg te slaan, en ook op sociale media wordt er veel aandacht besteed aan het conflict, waarbij nepnieuws veelvoudig voor komt.

De Europese Commissie stuurde een brief naar Elon Musk, de grote baas van X. In de brief wordt het social media-platform van Musk bekritiseerd over de manier waarop het omgaat met het verspreiden van nepnieuws: ‘’Wij hebben indicaties dat jouw platform wordt gebruikt om illegale en onjuiste informatie te verspreiden”, zei Thierry Breton. Daarnaast heeft de Europese Commissie aanwijzingen gekregen dat er potentieel illegale beelden rondcirkelen op het social mediaplatform. Het bedrijf kreeg zelfs een standje van de Europese Commissie, eveneens als Meta, het moederbedrijf van o.a. Facebook en WhatsApp, en TikTok.

Brussel is ondertussen zelfs een onderzoek gestart naar X. Het is de eerste keer dat het dagelijks bestuur van de EU de nieuwe regels voor internetplatforms in stelling brengt die online wanpraktijken moeten tegengaan.

In de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is al gebleken dat er veelvoudig gebruik is gemaakt van nepnieuws. In het wetenschappelijk artikel van de Universiteit van Southern Carolina is gebleken dat er vooral in het begin van de oorlog veel gebruik is gemaakt van nepnieuws, en dat maximaal 15% van het nepnieuws is verwijderd. De platformen waar het meest werd verspreid, waren Facebook en toen nog Twitter. Tussen de oorlog met Israël en Hamas wordt ook nu weer veel nepnieuws verspreid, waarbij veel niet, of pas na een tijdje, wordt verwijderd.

Maar waarom was het überhaupt mogelijk om in de oorlog tussen Oekraine en Rusland op grote schaal nepnieuws te plaatsen? Een van de mogelijkheden is uitgezocht bij Het LMU instituut uit Duitsland hoe dat kon, en kwam met een interessante uitkomst: ‘’Wij tonen aan dat bots een buitengewoon grote rol speelden bij de verspreiding van desinformatie(vanuit Russische hoek), met name aan in het begin van de oorlog.’’

Verder een reportage over de gevolgen die deze oorlog heeft voor Oekraine, die sterk afhankelijk is van het Westen. Wat zijn de gevolgen voor hun? Bekijk hieronder de reportage.

Over de auteur

Robin Sol

Deze jongeman uit Hoofddorp houdt zich graag bezig met de sportjournalistiek en is groot wielerfanaat. Op vroege leeftijd was hij al bezig met verhalen schrijven, dus het is geen wonder dat deze knaap is uit gekomen bij de opleiding Journalistiek.