FME en FNV in actie tegen tekort aan technici

FME en FNV in actie tegen tekort aan technici

Foto: FME en FNV dienen petitie in

DEN HAAG – Er is een enorm tekort aan technici in Nederland. Momenteel staan er 100 000 vacatures open en dit aantal blijft maar oplopen. Daarom hebben het FNV en het FME op dinsdagmiddag een petitie aangeboden aan de Statenpassage Commissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit hebben zij gedaan om het probleem op de kaart te krijgen, zodat het uitgelicht kan worden tijdens de begrotingsonderhandeling.

Ontstaan probleem

Iris van Delden, woordvoerder van het FME, geeft aan dat het technici tekort alleen maar erger wordt omdat we in Nederland te maken hebben met vergrijzing. Dat betekent dat er steeds meer mensen de komende jaren de arbeidsmarkt zullen verlaten. “We verwachten dat we in 2030 een tekort van 300 000 mensen hebben”, zegt van Delden. “Vandaar dat wij nu een noodkreet hebben gedaan naar de politiek, en een petitie hebben aangeboden aan de Statenpassage Commissie Onderwijs Cultuur en Wetenschap”. Dit hebben zij gedaan in de aanloop naar de begrotingsonderhandeling van de OCW, om het probleem op de kaart te krijgen.

Probleem

“We moeten ervoor zorgen dat meer mensen gaan kiezen voor technische studies en daarvoor moeten een paar dingen opgelost worden”, geeft van Delden aan. “Het hele onderwijssysteem moet eigenlijk op de schop, het is niet meer van deze tijd, mijn kinderen leren hetzelfde als ik vroeger leerde.” Met name op mbo-niveau is er een enorm gebrek aan instroom, dit komt onder andere omdat er weinig geld is voor die studies. De studies zijn namelijk erg duur, denk bijvoorbeeld aan kleine klassen die nodig zijn en machines om te oefenen. “Daarom hebben we het kabinet opgeroepen om structureel meer geld in dit soort studies te stoppen”, zegt van Delden. “En ook om ervoor te zorgen dat de kinderen op de basisschool eerder in aanraking komen met techniek en de technologie.

”Er zit nog steeds een numerus fixus regel op bepaalde technologische studies. “Het kan niet zo zijn dat Nederland wacht op mensen met deze speciale vaardigheden, en dat die studies nog een numerus fixus hebben”, zegt van Delden. “Eigenlijk komt het erop neer dat wij zeggen, overheid ga nou is opleiden voor de arbeidsmarkt.”

Aanpak

Het aantal bedrijfsscholen in de technische sector is enorm gegroeid. Ook heeft het FME een enorme poel van hybride docenten ingericht. Dat betekent dat mensen die in deze sector werken zich beschikbaar stellen om op scholen les te gaan geven naast hun werk. ”Je maakt de technische opleiding aantrekkelijk door mee te geven dat je meehelpt bij maatschappelijke uitdagingen, denk aan voedselproductie, stikstofcrisis en het tekort in de zorgsector.” Ook probeert het FME technische studies te promoten bij meisjes, “we hebben regelmatig girls days, want vrouwen in de techniek is nog steeds een probleem.”

Hulp tweede kamer

De overheid, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen, ook wel triple helix genoemd, moeten het technici tekort samen oplossen. “Als wij ons steentje bijdrage, het bedrijfsleven hun steentje bijdraagt door les te geven, maar de overheid achterblijft dan gaat het niet werken, zonder steun van alle partijen.” Het is daarom van belang dat de Tweede Kamer steun biedt. “De Statenpassage Commissie OCW neemt onze petitie heel serieus, daarom kwam de commissie het persoonlijk in ontvangst nemen”, vertelt van Delden. Het is lastig om door te pakken omdat er nog een demissionair kabinet zit en zij eigenlijk alleen nog maar lopende zaken mogen behandelen. Ondanks het demissionair kabinet is het wel belangrijk dat in het eerstvolgend regeerakkoord wordt aangegeven dat dit tekort als eerst opgelost moet worden. FME gelooft namelijk dat technologie de redding is voor heel veel maatschappelijk problemen waar wij nu mee te maken hebben.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *