Een podium voor hartritmestoornissen

Een podium voor hartritmestoornissen

Een podium voor hartritmestoornissen

Rotterdam – Uit onderzoek blijkt dat één op de drie Nederlanders een hartritmestoornis heeft zonder hiervan af te weten. Deze cijfers zijn schrikwekkend en hierom moet er meer aandacht besteed worden aan dit onderwerp. Ingrediënten voor deze bewustwording? Oude klassieke stukken, maar dan net wat anders!

Volgens Bianca Brundel lijden er in Nederland zo’n 340.000 mensen aan een hartritmestoornis. ‘’Ook jongeren kunnen deze aandoening krijgen en dit wordt niet goed genoeg erkent.’’ Daarnaast is de behandeling van deze hartritmestoornis ook lang niet altijd effectief genoeg.      In samenwerking met het Erasmus MC en Stichting AFIP heeft het Rotterdams Philharmonisch Orkest afgelopen dinsdag 16 november het ‘Stoornis Symphonieën’ gespeeld om hartritmestoornissen meer onder de aandacht te brengen. Het ‘Stoornis Symphonieën’ bestaat uit vier klassieke stukken die zijn aangepast naar de hartritmes van vier patiënten die te maken hebben gehad met hartritmestoornissen.

‘’Ik werd door het orkest gevraagd of ik dit wilde doen en ik moest even wennen aan het idee natuurlijk’’, aldus Henk de Vlieger (arrangeur). Aan de hand van vier verschillende soundfiles waarin hartritmestoornissen te horen waren maakte de Vlieger nieuwe versies van de bekende klassieke stukken. ‘’De muzikanten kennen deze muziek net als ik door en door en daarom was het voor hen vanmiddag nog even lastig om deze stukken ineens totaal anders te spelen. Uiteindelijk hebben ze dit geweldig uitgevoerd’’.

Initiatiefnemer Klaas Verhoeven en patiënt Anky van Leeuwen zijn ook enorm tevreden over het resultaat. ‘’Ik denk dat dit de hele wereld over gaat en dan schep ik niet op. Dit is zo uniek. Er past hier maar 1 woord voor: Kippenvel’’, aldus van Leeuwen.

.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.