Factcheck; Freek Jansen gooit China voor de bus

Factcheck; Freek Jansen gooit China voor de bus

Fabrieken en koeien

Volgens Freek Jansen, politicus voor Forum van Democratie, zou China in drie dagen meer CO2 uitstoot veroorzaken dan Nederland in een heel jaar. Dit is een bewering die erg makkelijk te weerleggen is met wat rekenwerk. Ook geeft deze uitspraak geen inzicht op de diepere ligging van klimaatverandering. De uitspraak in niet alleen onwaar, maar ook zorgt het voor een heel ongenuanceerde kijk op de uitstoot van China.

In een vergadering in de tweede kamer klonk op 4 oktober de stem van Freek Jansen. “In slechts drie dagen stoot China meer COuit dan Nederland in een heel jaar”, klonk het. Deze claim is van een behoorlijke grootte en klopt niet. Met deze claim probeert de heer Jansen ons, als Nederland te vertellen dat “Terwijl we onze hele welvaart opofferen, de derde wereld volop aan het industrialiseren is.” In zijn betoog vertelt Jansen dat we door deze claim dus niet hoeven te bezuinigen op onze uitstoot en dat we de kolencentrales in Nederland draaiende moeten houden.

Als eerste moet er gezegd worden dat de claim van Freek Jansen van Forum voor Democratie niet klopt. In 2021 was China verantwoordelijk voor de uitstoot 11.47 miljard ton CO2. Als je dit vergelijkt met de uitstoot van Nederland, 141.05 miljoen ton CO2, is dat inderdaad een enorm verschil. Met wat rekenwerk kan je dus stellen dat de uitstoot per dag in China 31.424.657 ton CO2 bedraagt. Dit zou inhouden dat China iets meer dan vier dagen nodig heeft om de uitstoot van Nederland per jaar in te halen. Dit betekent dan ook automatisch dat de claim van Freek Jansen onwaar is.

Dat de uitstoot binnen vier dagen hoger is dan de jaarlijkse uitstoot in Nederland lijkt alsnog erg zorgelijk, maar dit ligt wederom wat genuanceerder. China heeft een bevolkingsaantal van 1.412.164.992 en Nederland heeft 17.931.917 inwoners. Ook dit is een enorm verschil en dus ook relevant om mee te nemen in de vergelijking van China en Nederland. Directeur Marjan Minnesma van klimaatorganisatie Urgenda laat aan 1 Vandaag weten dat het doen van dit soort uitspraken in de politiek misleidend zijn .”Als je kijkt naar de uitstoot per persoon, dan stoot China 7,44 ton CO2 per persoon uit en wij 9,54 ton, Dus wij stoten per persoon meer uit dan China”, laat Minnesma aan 1 Vandaag weten.

Ook Hans Cornelissen, hoogleraar ecologie aan de Vrije Universiteit, spreekt schande van de uitspraak van Freek Jansen. “China loopt voor op Nederland als het gaat om duurzame ontwikkelingen, ” vertelt Cornelissen. “Het bewustzijn is daar erg groot.” Hiernaast vindt hij het erg belangrijk om te melden dat we ons alsnog moeten inzetten om duurzamer te worden in Nederland. “We hebben een morele verantwoordelijkheid naar de rest van de wereld, omdat we meer dan 100 jaar hebben kunnen profiteren van niet-duurzame bronnen. We moeten een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Daarnaast heeft het zelfs economische voordelen om nu in te zetten op een duurzame toekomst. Dat is iets wat China beter begrijpt dan wij.” Cornelissen sluit af met een zucht en vertelt dat het makkelijke scoren in de politiek kan leiden tot een gebrek aan urgentie. “Het is een groot probleem en daar scoor je makkelijk mee, maar het echte probleem is dat we wijzen naar de slechte, terwijl dat ook erg veel schijn heeft van het goede.”

Conclusie: De uitspraak van Freek Jansen van Forum van Democratie is dus onwaar. China stoot niet in drie dagen meer CO2 uit dan Nederland. Hier heeft China iets meer dan vier dagen voor nodig. Hiernaast gebruik Freek Jansen deze claim om te kunnen stellen dat inzet tegen klimaatverandering nutteloos is. Volgens Hans Cornelissen hebben we als Nederland zijnde een morele verantwoordelijkheid om de uitstoot per persoon naar beneden te brengen. Daarnaast zou zelfs de economie ervan profiteren als we inzetten op duurzaamheid. Ook is het belangrijk om niet te kijken naar de uitstoot per land, maar de uitstoot per persoon in een land. Dat brengt veel beter in beeld wie er in de wereld de grotere vervuilers zijn.

Over de auteur

Lucas Gengler

Ik ben Lucas Gengler, een eerstejaars student op de school van journalistiek en ik ben 19 jaar. Ik ben erg geïnteresseerd in alles wat Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern bezig houdt. Door mijn contacten met onder andere het bedrijf Raum en mijn interesse in mensen weet ik goed wat er speelt.