H&M zet duurzame stap met circulaire modecollectie

H&M zet duurzame stap met circulaire modecollectie

AMSTERDAM- Grootschalig verduurzamen. H&M is er druk mee bezig. Op donderdag 25 november opent de Zweedse keten de vernieuwde verhuurservice winkel in de Bonnetterie in Amsterdam. Hier kunnen consumenten kleding huren en of laten repareren. Daarnaast lanceert de winkel op 9 december hun nieuwe modecollectie, Innovation, Circulair Design Story. Deze is volledig gemaakt van gerecyclede en recyclebare materialen.   

Met deze circulaire collectie wil H&M duurzaamheid en vreugde samenbrengen. Hiervoor werken ze samen met stylist Ib Kamara en modellen zoals Gigi Hadid en Kaia Gerber. De lijn bestaat uit 45 kledingstukken en accessoires voor zowel mannen als vrouwen.   

Circulaire fashion is een term die steeds vaker de revue passeert. Dat grote merken zoals H&M hier hun aandacht aan besteden zou deze duurzame trend een volgend leven in kunnen blazen. Maar kan circulaire fashion de oplossing worden voor het grootschalige kleding probleem?   

Op dit moment volgt onze kledingindustrie over het algemeen een lineair systeem. Je koopt bijvoorbeeld een trui, deze draag je tot je hem niet meer mooi vindt en het beland op de brandstapel. Circulaire fashion gaat hier regelrecht tegen in. Op verschillende manieren worden stoffen hergebruikt. Ook wordt er gebruik gemaakt van recyclebare materialen en op deze manier kan een kledingstuk zo lang mogelijk mee. De waarde van een product staat hoog in het vaandel en het begint al bij de basis met het gebruik van ander soort grondstoffen.   

Bij circulaire fashion hebben we het dus wel degelijk over iets anders dan alleen 30% herbruikbaar katoen in een T-shirt. Bij circulaire fashion gaat het om het gehele productieproces. Zowel het product als de productie ervan moet duurzaam zijn. En dat kost geld. Veel geld. Je kunt de merken die dit doen herkennen aan het Cradle2Cradle keurmerk.   

 De reden van het ontstaan van circulaire fashion is dat we niet langer door kunnen op deze voet. De aarde raakt uitgeput. Grondstoffen zijn er niet eindeloos en er komen steeds meer mensen bij. “We kunnen niet geheel stoppen met het produceren van kleding”, zegt Michiel Scheffer, werkzaam bij Wageningen University en Research. “Kleding raakt op een gegeven moment gewoon op. Dus moet je met andere alternatieven komen”, zegt hij.   

Weggooien van kleding gebeurt volgens Wageningen University & Research nog te veel. Alleen al in Europa wordt jaarlijks meer dan 6 miljoen ton aan textiel afgedankt. Omdat dit veelal van gemengde materialen wordt gemaakt en daardoor niet of lastig te recyclen is. In Wageningen werken ze daarom op twee manieren aan circulaire fashion. Ze ontwikkelen compleet nieuwe materialen die bij de productie zo min mogelijk schade aanbrengen aan het milieu en uiteindelijk ook biologisch afbreekbaar zijn. Daarnaast zijn ze bezig het recycle proces van bestaande stoffen te verbeteren.   

Als senior consultant is Scheffer zowel in het bedrijfsleven als in de academische en politieke wereld actief. Met meer dan 30 jaar aan werkervaring in de duurzame textiel zet hij zich dagelijks met passie in voor een betere planeet. “Ik zet me in het bijzonder in voor het bevorderen van innovatieprocessen en concurrentievermogen in Europa, met name in technisch textiel en mode”, zegt hij.   

Daarnaast was hij van 2015 tot 2019 regionaal minister (Gedeputeerde) in de provincie Gelderland voor Economie, Onderwijs en Europa. “Ik ben echt een Europese burger, geboren in het VK, opgegroeid in België en opgeleid in Nederland en werk over de grenzen heen”, zegt hij.   

Michiel Scheffer gelooft wel degelijk in de goede intenties van grote ketens zoals H&M. “Natuurlijk zullen veel dingen nog altijd aan verbetering toe zijn, toch denk ik dat het een stap in de juiste richting is”, zegt hij. Voor een Cradle2Cradle keurmerk moet je als bedrijf veel doen en investeren. Je kunt die niet zomaar krijgen. Ook vindt hij het goed dat H&M gehoor heeft gegeven aan de oproep van vakbond FNV om niet mee te doen aan Black Friday.   

 Het is interessant om te zien dat bedrijven hun best doen om van een lineaire economie toe te werken naar een circulaire economie. Toch zitten er altijd haken en ogen aan zo’n transitie proces. Kan circulaire fashion het probleem dan echt oplossen? Doen bedrijven zoals H&M hier niet gewoon aan Greenwashing? Aan welke oplossingen kunnen we nog meer denken voor dit probleem? Bekijk het interview voor alle antwoorden op deze vragen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *