Het Amerikaanse Thanksgiving: binnenkort ook in Nederland?

Het Amerikaanse Thanksgiving: binnenkort ook in Nederland?

Foto door Monstera via Pexels

UTRECHT- Donderdag 25 november is het Thanksgiving day, een belangrijke feestdag in de Verenigde Staten. In Nederland zijn wij daar eigenlijk niet zo mee bezig. Wij hebben tenslotte onze eigen tradities en feestdagen, zoals het welbekende Sinterklaas. Wat opvallend is, is dat Nederland en andere Europese landen vaker meegaan met de Amerikaanse “hype”. Dat betekent dat wij wel degelijk Amerikaanse feestdagen en tradities langzamerhand beginnen over te nemen, zoals Halloween, Valentines day en Black Friday. Deze dagen worden in Nederland ook steeds populairder, maar waarom is Thanksgiving day dan nog niet zo aangeslagen bij Nederlanders? Zou dat eventueel nog kunnen gebeuren? Hier geeft Amerikadeskundige Diederik Brink antwoord op.  

Thanksgiving komt voort uit dankzegging over de oogst. “Deze dag is eigenlijk een soort overblijfsel van de tradities uit de tijd dat Amerika nog een grote agrarische samenleving had.” vertelt Brink. “Het is uiteindelijk een echte familie feestdag geworden, waarop Amerikanen het land af te reizen om deze dag met elkaar te kunnen spenderen.” 

Thanksgiving wordt altijd gevierd op de vierde donderdag van november, de dag erna staat bekend als Black Friday. Op deze dag zijn de meeste Amerikanen ook vrij en dat betekend dat ze een extra lang ‘Thanksgiving weekend’ hebben, zodat ze wat langer de tijd hebben om met hun families te zijn. “Amerika is natuurlijk een heel groot land en Amerikanen zijn vaak voor werk, studie of andere zaken het hele land door getrokken, daardoor kunnen families elkaar soms een lange tijd niet zien. Thanksgiving is één van die dagen waarop Amerikanen de tijd en moeite nemen om familie te kunnen zien, samen te kunnen eten en bij te kunnen praten.” 

Controverse aan de eettafel 

Naast het gezellig dineren en sportwedstrijden kijken kan Thanksgiving volgens Brink soms nog wel eens controversieel uitpakken, dat gebeurt vooral de laatste aantal jaren steeds vaker. “Vaak is Thanksgiving het moment waarop families elkaar na een lange tijd weer zien. Familielieden kunnen, vanwege onder andere die grote afstand, vaak totaal verschillende opvattingen vormen over maatschappelijke en politieke vraagstukken.” Het gaat tegenwoordig op politiek gebied in de Verenigde Staten veel dieper, vooral in deze tijd wordt er vaak gesproken over allerlei vraagstukken zoals coronamaatregelen en vaccinaties.  “In de Verenigde Staten zijn dat zaken die heel diep door de samenleving verweven zitten en wat hele heftige reacties kan oproepen. Soms loopt deze dwars door families heen en dat leidt dan binnen dit soort diners tussen hele pijnlijke confrontaties.” Juist omdat het met Thanksgiving de bedoeling dat ook de oudste generatie van de familie aanschuift om mee te eten, kunnen er spanningen ontstaan aan de eettafel. 

Het commerciële aspect en Black Friday 

“Op economisch gebied zien we ook dat er sprake is van een bepaald uitgavepatroon rondom Thanksgiving.”, benadrukt Brink. “De reisbranche en de luchthavenmaatschappijen profiteren enorm van het concept van Thanksgiving, omdat veel mensen geld gaan uitgeven aan reizen en tickets kopen om hun famillie te zien.” Het promoten van geld uitgeven aan dit soort tradities wordt vooral vaak via Amerikaanse popcultuur gedaan. “We zien in Amerikaanse series vaak wel een speciale Thanksgiving aflevering voorbijkomen, om het concept van Thanksgiving overeind te houden. Dat zorgt voor een groter uitgavepatroon”. Hier is ook Black Friday uit voort gekomen. Voor veel mensen is het op hun vrije dag na Thanksgiving ideaal om nog even gezellig te gaan winkelen en kerstinkopen te doen wanneer er stevige kortingen zijn.  

Thanksgiving in Nederland 

Black Friday is inmiddels ook razend populair in Nederland, maar met Thanksgiving lijkt dit niet echt hetzelfde te zijn. Op de vraag of Thanksgiving nog wel eens populair zou kunnen worden in Nederland, vermoed Brink van niet. “In Nederland is het minder nodig dat er een grote reis wordt ondernomen om familie te kunnen zien. Omdat ons land zo klein is, is het heel makkelijk elkaar te kunnen bezoeken in een weekend.” Het reizen en eten met de hele familie slaat in Nederland dus niet zo aan. “Dit kan vrijwel altijd, dus er wordt geen unieke gebeurtenis mee gecreëerd.”  

Ook sluiten de tradities van Thanksgiving niet zo goed aan op die van ons. Kalkoen hoort bijvoorbeeld niet echt bij de Nederlandse cuisine, dus dat is moeilijker om te introduceren. Om dit soort redenen heeft Thanksgiving ook geen grote commerciële waarde in Nederland. Maar met Black Friday ligt dat anders. “Daar is op commercieel gebied ook in Europa veel winst mee te maken, dus dat zal sneller worden overgenomen uit Amerika en geïntroduceerd worden door winkeliers en ondernemingen.”, aldus Brink.  

Thanksgiving is hier dus niet heel populair, maar het wordt degelijk wel gevierd door een klein aantal mensen in Nederland. Dit zijn meestal mensen met Amerikaanse roots of mensen met Amerikaanse familieleden of partners. Een van deze personen is Gitty U’ren. Zij viert samen met haar Amerikaanse man en familie al meer dan 30 jaar Thanksgiving in Nederland. In het onderstaand fragment vertelt zij hier meer over. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *