Handje noten per dag voor een goed cholesterol 

Handje noten per dag voor een goed cholesterol 

ROTTERDAM – “Noten gaan een slecht cholesterol te lijf.” Deze uitspraak deden de zusjes Annemieke en Janine Jansen in een artikel van het AD op 21 november. Ze koken meditteraans en hebben daar boeken over geschreven. In het artikel beweren ze dat noten heel goed zijn voor je cholesterol, mits ze ongezouten en ongebrand zijn. Is dit echt zo? Diëtiste Gerlinde Holster en ervaringsdeskundige Tineke van den Akker geven antwoord op deze vraag. 

Tineke van den Akker is 59 jaar oud en is zo fit als het maar kan zijn. “Vaak geloven mensen niet hoe oud ik ben, ze schatten me eerder een jaar of veertig, in plaats van zestig jaar.” Van den Akker volgt regelmatig sportlessen en eet gezond. Daardoor is ze in goede vorm. Als ze bloed af laat nemen bij de huisarts, is alles altijd in orde. Ook haar cholesterolgehalte. “Mensen willen vaak weten wat mijn geheim is. Ik zal het je vertellen: gezond eten en blijven bewegen.”  

Gezond eten, dus. Maar bedoelt Van den Akker hier ook een handje noten per dag mee? “Jazeker. Ik hou ervan om tussen mijn drie maaltijden per dag ook af en toe te snacken. Een handje noten vind ik daar een goede optie voor. Ik eet ze zelf het liefst ongezouten en ongebrand, omdat het anders weinig zin heeft ze te eten met een gezondheidsmotief.” Misschien komt de fitheid van Van den Akker daar wel vandaan.  

“Ik heb  mijn dochter aangemeld voor een dieet bij een diëtiste”, vertelt Van den Akker. “Dit is een dieet met zo min mogelijk koolhydraten. Ze kreeg een lijstje mee met wat ze het best kon eten en daar zaten ook noten tussen.” Van den Akker heeft haar dochter geholpen met gezond eten uitzoeken in de winkel. “Ze wil graag op een gezonde manier afvallen. Een handje noten per dag helpt daarbij. Je lichaam krijgt weer even brandstof en je voelt je niet slecht als je het gegeten hebt. Ik hoop dat het mijn dochter net zo helpt als dat het mij geholpen heeft.” 

Diëtiste Gerlinde Holster heeft ook het nodige te zeggen over een handje noten per dag. Op jasperalblas.nl, een website met dieettips- en recepten, wijdt ze erover uit in een uitgebreid artikel. “Er zijn veel soorten noten. Omdat ze allemaal een andere samenstelling hebben qua soorten vet en vitamines en mineralen die ze bevatten, is het slim gemengde noten te eten. Zo krijg je diverse goede stoffen en vetten binnen.” 

Holster zegt dat het woord ‘vet’ mensen soms afschrikt, waardoor ze juist geen nootjes willen eten. “Maar de natuurlijke vetten in noten zijn juist goed voor je en voorkomen hart- en vaatziekten in plaats van dat ze die veroorzaken. Ze verlagen je cholesterol. Naast vetten zijn noten rijk aan vitaminen en mineralen. Deze zijn essentieel voor een goed verloop van de stofwisseling, een goede gezondheid en een normale groei en ontwikkeling.” 

Van den Akker adviseert haar dochter een handje noten per dag te eten om gezond af te vallen. Een goede zaak, volgens Holster. “Wanneer je probeert af te vallen kan het lastig zijn de aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen te halen, doordat je minder energie binnenkrijgt. Omdat noten je lichaam direct van veel goede vitamines en mineralen voorziet, is het goed deze met regelmaat te eten als je gezond af wilt vallen.”  

In het artikel van Holster op jasperalblas.nl haalt ze ook een onderzoek aan. “Mensen die dagelijks een handjevol noten eten, hebben volgens onderzoek een 20 procent kleinere kans om binnen een periode van dertig jaar te overlijden vergeleken met mensen die geen noten eten.” En om weer terug te komen op het cholesterolgehalte: “Ook wijst onderzoek uit dat het eten van 42 gram noten per dag de kans op hart- en vaatziekten verlaagt. De gemiddelde mens komt hier echter niet aan. Het zou dus wijs zijn met meer regelmaat noten te eten.” 

Uit deze bronnen blijkt dus dat een handje noten per dag inderdaad cholesterolverlagend is en dus erg goed voor je is. Ook is het een goed middel om op een gezonde manier af te vallen, omdat er gezonde vetten en mineralen in noten zitten. En verder is het gewoon een lekkere snack!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.