Vuurwerkverbod zorgt hopelijk voor minder chaos

Vuurwerkverbod zorgt hopelijk voor minder chaos

Beeld: ANP (Roland Heitink)

UTRECHT- Het verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk is net als vorige jaarwisseling ook deze oud en nieuw weer van kracht. De overheid kondigde dit besluit op 19 november aan met als voornaamste reden het ontlasten van de zorg, handhavers en hulpverleners. Na het besluit ontstonden er verschillende klanken vanuit de twee partijen aan beide kanten van dit besluit. De voor en tegenstanders waren de afgelopen periode al behoorlijk veel met knetterende discussies in de media te zien. De tegenstanders van het verbod willen met een crowdfunding opgestart door Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV) een kort geding aanspannen tegen het verbod. Voorstanders van het verbod denken dat het kort geding geen realistische optie is om het besluit terug te draaien. 

Loes van den Bunt (20) is sinds 2017 lid van de Jonge Socialisten in de PvdA Utrecht, haar partij is voorstander van het aangekondigde vuurwerkverbod. “Oud en nieuw is sowieso al een avond waarop er veel geweldpleging, onder andere richting hulpverleners, plaatsvindt. Dit gaat vaak hand in hand met grote hoeveelheden vuurwerk die worden afgestoken. Daarnaast zijn we ook voor het vuurwerk verbod vanwege de ziekenhuisopnames. De onnodige gewonden die vallen door vuurwerk gebruik kan de zorg er op dit moment niet bij hebben. Gezondheid speelt ook mee, de dikke rooklaag die na de jaarwisseling en op zo’n avond in de stad hangt is ongelooflijk slecht voor je longen. Ook gebeuren er ongelukken die absoluut niet hoeven te gebeuren.” 

Niet alleen politieke partijen laten duidelijk hun stem horen over het vuurwerkverbod, in de verhitte discussie staan voor en tegenstanders vaak lijnrecht tegenover elkaar. Bij de liefhebbers  is het een stukje gebondenheid aan de traditie die het vuur bij hen naar boven brengt zodra het verbod werd aangesneden. Voor veel vuurwerkhandelaren gaat het om enorme verliezen die ook vorig jaar niet gecompenseerd werden. De tegenpartijen sloegen hun handen ineen en startte een crowdfunding om het kort geding tegen het verbod te bekostigen.  

Voorstanders van het verbod zien een knal-loze oud en nieuw met schone lucht en tien vingers nog niet zo snel van de agenda verdwijnen. “Realistisch is het denk ik niet dat het vuurwerkverbod wordt opgeheven. Wel begrijp ik de woede rondom het gebrek aan compensatie. Als ze nou aangeven; ‘We worden niet gecompenseerd, dit schaadt ons enorm’, dan kan ik me niet voorstellen dat er niks gebeurt. Toen in het begin van de corona pandemie de nertsenfokkerijen illegaal werden verklaard moesten sluiten, kwam hiervoor direct een compensatie. In dat opzicht heeft de vuurwerkbranche absoluut een poot om op te staan en vind ik ook zeker dat ze in bepaalde mate gecompenseerd moeten worden.” Aldus van den Bunt. 

Wanneer het kort geding wordt geaccepteerd en het vuurwerkverbod zal worden opgeheven zal vanuit verschillende hoeken alarm worden geslagen. De zorgcapaciteit is momenteel te gebrekkig om een kortstondige piek tijdens de jaarwisseling te kunnen verwerken en ook gezondheidsexperts zullen aan de bel trekken. “Dit gaat alleen maar bijdragen aan extra chaos. Ik verwacht sowieso dat deze jaarwisseling extra chaotisch gaat verlopen en er waarschijnlijk in heftigere vorm maatregelen van kracht zullen zijn vanwege corona. Wanneer er wel vuurwerk zou worden afgestoken zoeken mensen elkaar automatisch op straat veel meer op. Iedereen heeft alcohol op en vergeet dan die anderhalve meter. Je kan dan wel in de buitenlucht zijn maar je gaat toch met z’n alle op een kluitje staan en geeft elkaar snel een ‘gezellige’ knuffel.” 

Loes van den Bunt is in onderstaand fragment in de uitzending van Upd8 de talkshow te zien waar ze in gesprek gaat met een tegenstander van het vuurwerkverbod, Jeffrey Beekhoven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *