Padel – sport in opkomst

Padel – sport in opkomst

Utrecht – Voetbal, tennis en sportvissen zijn 3 sporten die ontzettend populair zijn in Nederland. Deze sporten zijn niet meer weg te denken uit ons land. Toch is er een 1 sport die razendsnel populair aan het worden is, namelijk padel. Dit is een kruising van squash en tennis. Er lijken diverse redenen voor dat deze sport zo snel zo groot aan het worden is.

 

Padel is langzaam maar zeker populairder aan het worden in Nederland. In Spanje is het al de populairste sport na voetbal. Daar doen maar liefst 5 miljoen mensen aan padel. Hier ligt dat aantal nog een stuk lager, maar het is aanzienlijk aan het toenemen. Er zijn volgens ASR al 150 padelbanen te vinden in Nederland. Ook dit aantal is flink gegroeid in de afgelopen tijd.

Deels van deze groei lijkt te duiden aan corona. Het was namelijk een van de sporten die wél beoefend kon worden gedurende bepaalde maatregelen in tegenstelling tot voetbal en hockey. Wat daar ook aan bijdraagt, is hoe toegankelijk de sport is. Na 15 minuten oefenen kan je al een redelijke rally spelen.

“De sport is ook groot geworden door het padelvirus. Als je het een keer gespeeld hebt, dan ben je meteen ambassadeur en promotor van de sport. Dan ga je ook naar je vrienden en vriendinnen en zeg je tegen hen dat zij het ook snel moeten spelen”, aldus Frank Neering programmamanager van de KNLTB (Koninklijke Nederlandse Tennis Lawn Bond).

Ondanks dat het idee kan ontstaan dat de sport pas sinds kort bestaat, is dat helemaal niet het geval. Rond 2005 kwam de sport voor het eerst voor in Nederland. Echter werd het destijds niet dusdanig opgepakt als nu. Als verklaring geeft Frank aan dat dit lastig te verklaren is, maar het volgende is wel waar: “De sport werd op een gegeven moment omarmt door influencers als Robin van Persie, Zlatan Ibrahimovic en Nick & Simon”, aldus Frank Neering. Dit zou ook een zeer positieve invloed gehad hebben op de groei van de sport.

Vermoedelijk is niet iedereen blij met de groei in populariteit van de sport. Het is namelijk mogelijk dat het ten kosten gaat van de populairdere sporten zoals tennis. Er zijn diverse populaire tennissers die ook training geven in padel. In hoeverre tennis hier onder lijdt moet nog gaan blijken.

We hebben Frank Neering van de KNLTB diverse vragen gesteld om ons weg wijs te maken in de “nieuwe” sport genaamd padel.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.