Wat voor rol speelt de media in cold cases?

Wat voor rol speelt de media in cold cases?

UTRECHT- Het is de laatste tijd een steeds meer besproken onderwerp in de media: Cold cases. Nikki Jongerling, studente Forensische Criminologie, merkt ook dat de media er steeds meer aandacht voor gaat krijgen, maar is dat eigenlijk wel goed of moet de media dit privé laten?

Door de media bereiken steeds meer cold cases de buitenwereld, maar is dit eigenlijk wel goed.” Ik denk dat het wel goed is dat er steeds meer bereik komt voor cold cases. Het is belangrijk dat elk soort van bewijs binnen komt bij de politie, recherche en het cold case team”, zo zegt Jongerling. Ook vindt Jongerling dat de media een belangrijke rol kan spelen in het oplossen van cold cases. “Ik denk dat het goed is als de media bewijzen blijft delen, zoals wat de politie weet van een case en wat voor nieuwe bewijzen er zijn. Dit kan ervoor zorgen dat iemand denkt ‘ik was op die dag op locatie en ik vond dat verdacht’. Dat soort kleine tips kunnen al helpen met het oplossen van een cold case, dus in die zin speelt de media zeker een belangrijke rol.”

De media kan dus wel degelijk van invloed zijn op cold cases. Zo heeft het weekblad Het Kompas Hardinxveld-Giessendam een reeks van artikelen geplaatst over een cold case en die is door deze reeks van artikelen weer geopend elkaar. De politie vraagt via borden in het dorp aandacht voor de nooit opgeloste zaak en verwijst daarbij naar publicaties in de krant. Echter is het wel de vraag of nabestaanden van het slachtoffer zoveel aandacht in de media opeens wel fijn vinden. Volgens Nikki verschilt dat echt per nabestaande, maar dat een case weer geopend wordt na 20 jaar vindt ze wel heel mooi. “ Dat verschilt echt per nabestaande. De ene vindt het heel fijn dat er wat aandacht voor komt en hoopt dat er zoveel mogelijk van de zaak gedeeld kan worden, zodat iedereen bewijs kan delen. Aan de andere kant heb je natuurlijk ook nabestaanden die het erg vervelend vinden dat elk gedeelte van hun zaak in de media komt en die willen graag rust hebben en het op hun eigen manier verwerken. Dus het ligt echt aan de persoon, maar dat neemt niet weg dat het belangrijk is dat cases worden opgelost en als de cases door de media weer geopend kunnen worden betekend dat, dat de media wel degelijk van invloed kan zijn.”

Cold cases zijn natuurlijk niet alleen van deze tijd. Ook in het verleden waren er cold cases die opgelost zijn, zoals die van Semiha Matin. Semiha was 8 jaar oud toen ze in 1991 werd vermoord. De zaak is pas opgelost in 2009. De dader heeft 15 jaar cel gekregen + TBS. Dit misdrijf had misschien eerder opgelost kunnen worden als het meer in de media had gekomen en men meer had kunnen delen. “ Het was zeker makkelijker geweest als de media vroeger een grotere rol had gespeeld. In het verleden waren er natuurlijk geen social media platformen waar iedereen tegenwoordig op zit. Nu is dat wel anders. Het wordt denk ik onderschat hoeveel personen, en ook met name oudere personen, op social media zoals facebook en twitter zitten. Als vroeger alle bewijzen gedeeld hadden kunnen worden op deze platformen had dat een wereld van verschil kunnen maken en hadden er misschien wel veel meer cases opgelost kunnen worden”, aldus Jongerling.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *