Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland

Photo by Jazmin Quaynor on Unsplash

UTRECHT- Tegenwoordig kan je bijna bij alle studies naar het buitenland. Je moet er wel even wat voor doen, stageplek vinden, woonruimte zoeken, studiefinanciering aanvragen etc. Maar je krijgt er wel veel voor terug en daar is Jo-anne Jaegermann het helemaal mee eens! Zij is tijdens haar studie twee keer naar het buitenland gegaan en heeft daar super veel van geleerd.  

Jo-anne studeert European Studies en bij deze studie hoort het om naar het buitenland te gaan. Jo-anne vertelt dat ze hier ook haar studie op heeft uitgekozen, voor haar is dit namelijk heel belangrijk. Niet alleen voor haarzelf vond ze het belangrijk maar ook in verband met haar studie. ‘’Ik vond het van belang om meer te proeven van Europa’’. Voor haar studie ging ze op uitwisseling naar Budapest, Hongarije.  

Ze ging niet zomaar naar Hongarije, Jo-anne merkte dat het tijdens haar studie eigenlijk vooral over West-Europa gaat en de VS, voor haar gevoel werd Oost-Europa een beetje achterwegen gelaten. Voor Jo-Anne betekende dat dat ze daar meer over wilde weten.  

 Later heeft ze stage gelopen in Hamburg, Duitsland. Ze heeft daar bij een organisatie stage gelopen vooral omdat het lastig is om een goed betaalde baan te krijgen bij een organisatie. Daarom heeft ze deze kans met beide handen aangegrepen.  

Ondertussen is Jo-Anne ambassadeur voor Wil Weg. Een organisatie die studenten aanmoedigt om naar het buitenland gaan en ambassadeurs zoals zij kunnen helpen met persoonlijke ervaringen.  

 Jo-Anne legt alles uit over hoe belangrijk het is om verder dan Nederland te kijken. Ze legt uit de je zo veel leert van ervaring op doen in het buitenland. Je gaat uit je comfortzone en even helemaal uit je eigen bubbel. ‘Er is zoveel meer dan Nederland’. Daarnaast kan je moeilijk een mening vormen over onderwerpen die je alleen maar in de boeken leest. Volgens Jo-Anne moet je er juist bij zijn en met mensen praten met andere achtergronden en nationaliteiten, daar leer je veel meer van. ‘Tijdens de studietijd kan je van alles uit te proberen, nu kan het. Je weet niet of dat later ook nog kan’, aldus Jo-Anne.   

Maar kan iedereen wel gemakkelijk naar het buitenland om te studeren? Bij sommige studies is het dus verplicht, bijvoorbeeld bij Jo-Anne. Bij veel andere studies kan je tegenwoordig naar het buitenland. Op heel veel scholen zijn buitenlandcoördinators die je helpen met studeren in het buitenland en alles wat er mee te maken heeft. Voor mbo studenten die een hbo-studie willen doen is het belangrijk om goed te kijken naar de criteria van scholen. Schoolsystemen in andere landen zijn weer helemaal anders en dan loopt het niet altijd goed op elkaar aan. Voor hen dus een extra drempel en bij sommige landen.

Conclusie is dat voor veel mensen de mogelijkheid er is om in het buitenland te studeren. Maar voor sommige studenten is er soms een extra drempel.  Jo-Anne vertelt dat het superbelangrijk is voor de ontwikkeling van jongeren omdat je er zoveel van kan leren. Zeker de moeite waard dus. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.