“Niet-gevaccineerde zwangere vrouwen kans op doodgeboorten na coronabesmetting”

“Niet-gevaccineerde zwangere vrouwen kans op doodgeboorten na coronabesmetting”

Foto: Pixabay

NEDERLAND- Vaccineren als je zwanger bent: ja of nee? Al sinds de vaccins zijn ontwikkeld is er sprake van een discussie rondom dit onderwerp. In een artikel van de Volkskrant van 29 november 2021, zegt Sam Schoenmakers, gynaecoloog van het Erasmus MC: “Bij zwangere vrouwen die corona oplopen, kan in zeldzame gevallen de ongeboren baby in levensgevaar komen” en “de vrouwen die we onderzocht hebben waren niet gevaccineerd.” Maar komt die doodgeboorte wel door corona en geen vaccinatie? Wat vinden andere gynaecologen en organisaties hiervan? En is deze conclusie niet te snel getrokken?

Begin dit jaar onderzocht Schoenmakers samen met zijn collega’s de placenta’s van 36 vrouwen. Deze vrouwen liepen in de eerste golf corona op. Bij vijf van hen werden er ontstekingscellen gevonden in de placenta’s, dat niet eerder gezien werd. In de Randstad was er sprake onverwachte doodgeboortes. Zo besloot Schoenmakers dit verder te onderzoeken. Sinds juli hebben zij alle dertien onderzochte doodgeboortes kunnen linken aan het coronavirus in hun placentacellen. Géén van deze vrouwen waren gevaccineerd.

Wel of niet vaccineren?

Uit een onderzoek van de Rijksoverheid, blijkt dat zwangere vrouwen die besmet zijn met het coronavirus veel zieker worden en dat het daarom erg belangrijk is dat zij zich laten vaccineren. “Als je jezelf en je kind wilt beschermen, is een vaccinatie erg op zijn plaats. De kans dat je ernstig ziek wordt en dat je placenta wordt beschadigd is veel kleiner,” gynaecoloog Thomas Tavernier van het Noordwest Ziekenhuisgroep. Volgens hem lost een vaccinatie zeker niet alles op, maar verkleint het wel het risico om ernstig ziek te worden en dingen te beschadigen. Toch is niet iedereen een voorstander van vaccineren tijdens de zwangerschap, zo ook Leila Bakker: “Toen we hoorde dat ik zwanger was, wilde we sowieso even wachten met vaccineren. Inmiddels heb ik door de commotie toch maar mijn eerste prik gezet, maar ben ik nog aan het twijfelen over de tweede prik.”

Onderzoek

“Ik heb het onderzoek van Schoenmakers gezien en ik ben eigenlijk wel geschrokken,” zegt Tavernier. Toen hij dat las zag hij dat in zeldzame gevallen het coronavirus toch kan nestelen in de placenta en dat daardoor de placenta minder gaat functioneren en dat zo toch een kindje kan overlijden in de buik. Voor hem is dit nieuwe informatie en hij was hier dus nog niet bekend mee. Ook de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), vindt dit onderzoek opmerkelijk en zeggen het volgende over dit onderzoek: “Aangezien het een klein onderzoek is, zijn uitspraken over het risico op deze zeldzame aandoening nog niet te doen. Uitgebreider onderzoek is daarvoor nodig.” Toch is volgens hen de conclusie niet te snel getrokken: “Ook bij een kleine groep vrouwen kun je tot een dergelijke conclusie komen, maar landelijke uitspraken over het risico op deze zeldzame aandoening zijn op basis van deze studie nog niet te doen. Uitgebreider onderzoek is daarvoor nodig.”

Geen paniek

Toch zegt Tavernier dat het wel heel belangrijk is om de achtergrond weer te geven en dat men er rustig mee omgaat. “Ik denk als dit allemaal zo naar buiten wordt gebruikt, dat er ongelofelijke paniek gaat ontstaan en dat is onterecht. Het virus zit overal en ik ken ook heel veel vrouwen die het virus hebben opgelopen tijdens hun zwangerschap, waar het wel heel goed mee gegaan is.” Het is volgens hem dan ook echt op zijn plaats om dit onderwerp te relativeren: “Het gaat eigenlijk om zo’n 99,99 procent van de gevallen waar het wel goed gaat, dus men moet voorzichtig zijn met hoe het geïnterpreteerd wordt, want er is nog geen enkele reden om je druk te maken.” Ondanks dat Tavernier zegt dat paniek niet nodig is, maakt de zwangere Leila zich best wel zorgen: “Het maakt mij best wel bang, al die berichten. De ene zegt dat het geen kwaad kan en de andere weer wel. Ook mensen om mij heen die bijvoorbeeld bloedingen kregen na de zwangerschap. Al dit soort dingen zetten mij wel aan het denken.

Concluderend zorgt vaccineren voor een vermindering van klachten bij zwangere vrouwen wanneer zij het virus oplopen, maar dit is niet 100 procent dekkend. De kans op een beschadigde placenta wordt dus kleiner, maar het is niet de volledige oplossing. Volgens Tavernier klopt deze uitspraak van Schoenmakers dus ook, maar moet men oppassen hoe het wordt geïnterpreteerd, want de kans op een gezond kind is na een coronabesmetting nog steeds erg groot. Door dit nieuwsbericht gaat in iedereen Leila Bakker toch nog twijfelen over ene tweede prik: “Ga ik wel of geen tweede prik nemen? Eerlijk gezegd ben ik er nog niet over uit, maar dit heftige nieuws zet mij wel aan het denken.”

Over de auteur

Julia Brouwer

Tweedejaars studente journalistiek, met passie voor maatschappelijke vraagstukken. Schrijft artikelen, maakt reportages en presenteert weleens wat. Ze blijft altijd objectief, is erg nieuwsgierig en altijd geïnteresseerd. Ze maakt ook een maandelijks jeugdjournaal voor basisscholen in Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *