Van VMBO- k naar de Universiteit

Van VMBO- k naar de Universiteit

Shutterstock

UTRECHT- Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dat meisjes net zo vaak een havoadvies als jongens krijgen. Dat zegt onderwijssocioloog Tanja Traag, onderzoeker bij. “Maar meisjes halen vaak een hogere score op de eindtoets dan de leraar had ingeschat. Toch krijgen meisjes daarna niet vaker een hoger definitief advies”

Het CBS vergeleek het onderwijsniveau van derdeklassers in 2017/2018 met het advies dat ze als groep- achters kregen in 2014/2015.

In de derde klas van het middelbaar onderwijs zitten meisjes vaak op een hoger niveau dan hun leraar in groep 8 had geadviseerd. “Het kan zijn dat ze onderschat worden, het kan ook dat ze een betere motivatie hebben die toets goed te maken, hoewel de leraar al een advies heeft gegeven. Uit een artikel van het Parool uit 2020

Zo ook Astrid Kok (28). Zij kreeg op haar twaalfde het advies; VMBO- k. Haar werd destijds verteld dat er niet meer in zat. “Dat zeker veel met een meisje van twaalf, maar ik kon me er wel bij neerleggen, maar ik heb dat niet gedaan.” Zo heeft ze uiteindelijk VMBO-tl afgerond en ging ze naar de opleiding MBO- onderwijs assistent. Na dat ze deze opleiding heeft afgerond wilde graag doorstromen naar de PABO op HBO- niveau. “Ik merkte dat het toch niet helemaal was wat ik wilde, toen kwam iemand met de studie pedagogische wetenschappen, die aangeboden werd op de universiteit. Ik twijfelede nog of ik het wel kon maar heb het toch gedaan.” En met resultaat. Inmiddels loopt Astrid stage, zal ze haar scriptie maken en mag ze haar studie afronden.

Over de auteur

eleanore Kraak

Welkom op mijn website! Mijn naam is Eleanore Kraak. Ik ben 20 jaar en kom uit Heemstede. Ik zit op de Hogeschool Utrecht en zit momenteel in het tweede jaar van de studie journalistiek. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in onderwerpen actuele mistanden in de maatschappij in de breedste vorm van het woord. Dat is dan ook wat u voornamelijk op mijn website gaat lezen. Ik interview mensen zoals ervaringsdeskundigen en experts over hun bevindingen. Ik vind het leuk om me te buigen over grote onderwerpen en me daarin te verdiepen, kennis te verbreden en deze kennis met u te delen. Ik hoop doormiddel van deze website en de interviews anderen hun kennis te verbreden over maatschappelijke onderwerpen en daarmee wellicht mensen te inspireren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *