Het Nederlandse- versus het Amerikaanse schoolsysteem  

Het Nederlandse- versus het Amerikaanse schoolsysteem  

Middelbare school

UTRECHT- In Nederland zijn er veel verschillende schoolniveaus. Docenten plaatsen leerlingen in deze niveaus op basis van de uitslag van de Citotoets. Tessa Dekker, adviseur van onderwijspunt Onderwijslokaal.nl, vertelt meer over het Nederlande onderwijssysteem. Amerikadeskundige Diederik Brink behandelt het andere uiterste: één onderwijsniveau voor iedereen. Dit is het geval in de Verenigde Staten. Wat zijn de voor- en nadelen van beide onderwijssystemen? 

“In Nederland vinden we het belangrijk dat iedereen op school les krijgt op het niveau dat bij diegene past. Iemand die goed is met zijn handen, is bijvoorbeeld geschikter voor praktijkgericht onderwijs. Iemand die meer uitblinkt in het leren uit boeken, komt beter tot zijn recht bij theoretisch onderwijs.”, vertelt Dekker. Dit heeft ook zijn nadelen: “Het kan voor verdeeldheid zorgen.”, zegt ze. 

Brink weet alles van de Verenigde Staten: “In de VS ga je naar de middelbare school. Met een eindtoets wordt bepaald naar welk soort vervolgopleiding je gaat. Dit kan een community college zijn, of een hoog aangeschreven universiteit.” Brink ziet ook in dit systeem een nadeel: “Iedereen zit door elkaar, de vraag is of je op die manier aansluiting vindt bij je medeleerlingen.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.