Van rund naar radijs, ROC Amsterdam biedt de eerste plant-based culinaire school in Nederland aan

Van rund naar radijs, ROC Amsterdam biedt de eerste plant-based culinaire school in Nederland aan

Het kiezen voor een veganistische of plantaardige voedingsstijl biedt een persoonlijke mogelijkheid om actief bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering, het verminderen van dierenleed en het bevorderen van de eigen gezondheid. Met de oprichting van de eerste plant-based culinaire school in Amsterdam worden nieuwe top-koks opgeleid en zal de menukaart vaker ruimte maken voor plantaardige gerechten. Vigo Stoffer is een van die studenten die zich bewust bezig houdt met plantaardige recepten.

Afgelopen woensdag was het de dag van het veganisme en met de komst van november worden naast de wellicht wat bekendere acties als ‘movember’ en ‘no nut november’ ook de maand van het vegetarisme ingeluid. Tijdens de maand van het vegetarisme wordt men aangemoedigd na te denken over waar het voedsel wat zij eten vandaan komt, bewuste keuzes te maken rondom voedsel en dierlijke producten deze maand vaker links te laten liggen en in te ruilen voor een plant-based maaltijd. Een moment om dus ook hier even bij stil te staan en de traditionele biefstuk in te ruilen voor bijvoorbeeld de ‘biefstukzwam’. Vigo Stoffer, volgt de plant-based culinaire opleiding aan het ROC in Amsterdam: “Dit is de eerste en tot nu toe nog, de enige plant-based opleiding in Nederland.”

Veganisme wint aan populariteit als een diervriendelijke en milieubewuste levensstijl. Mensen die veganist worden vermijden alle dierlijke producten, zoals vlees, zuivel, eieren en honing. In plaats daarvoor kiezen ze plantaardige opties. “Het is het nieuwe koken met groente en fruit. Je kan met groenten vlees nabootsen,” aldus Stoffer. Deze keuze wordt vaak gedreven door zorgen over dierenwelzijn en de impact van de vleesindustrie op het milieu. Stoffer benadrukt: “Ik hoop dat het bewuster omgaan met eten in toekomst kan bijdragen aan ons een beter klimaat. Ik gooi sowieso geen eten weg en maak van de schillen het liefst nog een lekkere bouillon”

Ondanks de groeiende bewustwording onder een groeiend aantal mensen, is er ook kritiek op het concept van veganisme. Op diverse sociale media worden beweerd dat vegan koken niet als ‘echt’ koken beschouwd kan worden. Stoffer wordt regelmatig geconfronteerd met mensen die het idee van plantaardig koken niet begrijpen. Hij deelt vaak verhalen over dierenmishandeling met anderen, wat voor hem een van de belangrijkste redenen is om zich toe te wijden aan veganistisch koken.

Gerard Koopmanschap is een van de docenten aan de plant-based chef opleiding. Onlangs gaf hij een kookles die volledig gewijd was aan de veelzijdige paddenstoel. Stoffer deelde dat hij heeft geleerd hoe hij siroop kan maken van verschillende soorten paddenstoelen, waaronder morilles en tanzarella.

Redacteur Hanna ging samen met Gerard Koopmanschap op pad om eetbare paddenstoelen te zoeken.

Te gast in de uitzening was Janneke van der Meulen. Janneke is al 12 jaar Vegan, doet aan topsport en heeft meerdere boeken geschreven over het win win dieet.

Over de auteur