Hoe sociale media de levens van deze generatie aantast

Hoe sociale media de levens van deze generatie aantast

UTRECHT – Dat sociale media impact heeft op onze maatschappij is al jaren duidelijk, maar vooral de jongeren van deze tijd worden beïnvloed door wat ze op hun schermpjes meekrijgen. Naast nieuwe contacten, entertainment en creativiteit brengt sociale media namelijk ook veel slechts met zich mee. Het loopt steeds vaker uit de hand op het internet, waar jongeren vaak de dupe van zijn. In hoeverre verandert sociale media het realistische beeld van een jongeren? 

Cijfers 

In een rapport van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staat dat zo goed als alle jongeren gebruik maken van sociale media, namelijk wel 99%. Sociale media is een van de grootste bronnen om contact te onderhouden onderling, en een plek om juist nieuwe mensen te ontmoeten. Onder jongeren gebeurt dit vooral op de apps Instagram, Snapchat TikTok, Twitter, YouTube en WhatsApp. Vooral Instagram en TikTok hebben de grootste gevolgen voor jongeren. In 2021 gebruikt volgens een onderzoek van NewCom in Nederland 83% van de vijftien- tot negentienjarige Instagram, en onder de twintig tot negenendertig is dit 59%.  

TikTok is een van de meest opkomende apps van de afgelopen jaren. Dit platform begon als Musical.ly en veranderde in 2018 naar TikTok. Inmiddels heeft de app ruim 732 miljoen maandelijks actieve gebruikers. In Nederland gebruiken in 2021 ruim 850.000 mensen tussen vijftien en vierentwintig TikTok. Doormiddel van liedjes maken de jongeren korte filmpjes met ontzettend diverse thema’s, Denk daarbij aan dansfilmpjes tot comedy. Door deze filmpjes ontstaan er ook trends, gebruikers bedenken bijvoorbeeld een dansje, die later dan de hele wereld over gaan en overgenomen wordt.  

 

Uit de hand gelopen trends 

Helaas blijft het bij deze trends niet altijd bij een dansje. Er ontstaan namelijk steeds vaker levensgevaarlijke trends op – in de meeste gevallen – TikTok. De leeftijd van de jongeren brengt soms grote gevolgen met zich mee. Het is de leeftijd eigen om grenzen op te zoeken en dingen uit te proberen. Eerder dit jaar overleden er zelfs kinderen aan deze trends en worden er steeds meer jongeren opgenomen in het ziekenhuis aan de gevolgen hiervan. Zo ging het in mei bijvoorbeeld helemaal mis bij een Amerikaanse tiener. Het dertienjarige meisje volgde de zogenaamde “Fire Challenge” op, en tekende met een ontvlambare vloeistof figuren op haar spiegel. Voor dat ze het wist stond haar hele lichaam in brand en overleefde ze deze trend op het nippertje, met brandwonden van top tot teen.  

 

Onrealistisch ideaalbeeld

Naast de nadelen van sommige trends wordt het zelfbeeld van veel jongeren aangetast door sociale media. De perfecte plaatjes op Instagram en de talloze zandloperfiguren die je als jonge vrouw tegenkomt op sociale media zullen niet veel goeds doen aan het zelfbeeld. Jonge mannen, maar voornamelijk vrouwen, worden constant geconfronteerd met het schoonheidsideaal dat is ontstaan op de apps. Jongeren vergelijken zichzelf met deze plaatjes, wat de onzekerheid, die ze meestal al met zich meedragen, alleen maar groter maakt. Deze grote onzekerheid kan jongeren zelfs leiden naar bijvoorbeeld plastische chirurgie, wat in de ergste gevallen ook kan leiden naar grote gezondheidsproblemen.  

Cyber pesten

Dit ideaalbeeld wordt ook overgespeeld naar anderen. “Moet jij niet eens gaan sporten?” en “jij bent een schande voor deze samenleving met dat uiterlijk”, zijn voorbeelden van reacties die zonder pardon verschijnen onder foto’s en video’s van jonge gebruikers. Je voordoen als iemand anders en een zogenaamde ‘haatreactie’ plaatsen onder een post van iemand anders is gebruikelijker dan ooit. Gebruikers kunnen doormiddel van een andere naam gemakkelijk kritiek leveren op andere onlinegebruikers. Het ‘face to face’ discussiëren vervaagt en mensen verzenden doodsbedreigingen met één druk op de knop. Helaas worden deze boze woorden door veel jongeren serieus opgepikt, wat kan zorgen voor grote mentale problemen. Deze problemen kunnen in de ergste gevallen zelfs uitlopen tot verwonding van zichzelf en zelfdoding.

Overige problemen

Dit waren drie voorbeelden van de problemen die sociale media met zich meebrengt. Naast deze zijn er nog veel meer op te noemen, zoals aanzetten tot kopen, plastische chirurgie en gezondheidsproblemen door te lange schermtijden. Samen met Freek Zwanenberg, van Bureau Jeugd en Media, bespreken we bovenstaande en meer kwesties in de podcast.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *