Het probleem van cold cases

Het probleem van cold cases

Het probleem van cold cases

Utrecht – Twee ouders krijgen op een avond verschrikkelijke nieuws te horen. Hun kind is om het leven is gebracht, maar de politie weet nog niet wie het gedaan heeft. De politie doet hun uiterste best om toch een beter beeld te krijgen van de zaak, maar de ouders beginnen hun hoop steeds meer te verliezen. Uiteindelijk is het moment dan ook aangebroken dat de politie het onderzoek stopt. De ouders en andere nabestaanden zullen misschien nooit meer hun antwoorden krijgen. Het is een cold case geworden. 

De dood van Wies Hensen en Sjaak Gerwig, de vermissing van Rachid Zaoudi en Tanja Groen zijn enkele voorbeelden van cold cases. Dit zijn oude zaken die volledig zijn onderzocht, maar op de één of andere manier niet zijn opgelost. Vroeger werden dit soort zaken in een archief gestopt, waarna er nooit meer naar omgekeken werd. Tegenwoordig is dit gelukkig wel anders. Zo’n 20 jaar geleden begon de politie meer aandacht te besteden aan de zogeheten cold cases via onder andere de televisie, omdat dit ook meer publiciteit opleverde. Daarnaast was er de opkomst van het DNA- onderzoek en in veel zaken kon dit nog wel eens doorslaggevend zijn. Hierdoor zijn cold cases in de afgelopen jaren veel meer onder de aandacht gekomen en worden deze soms zelfs nog eens opgelost.

Wanneer wordt een zaak dan eigenlijk weer opgepakt? ‘’Sommigen cold cases worden opgepakt doordat er bijvoorbeeld nieuwe belangrijke informatie binnenkomt of doordat er betere opsporingstechnieken beschikbaar zijn’’, aldus Dick Gosewehr, ex-rechercheur en mede-auteur van ‘Moordsporen’. Zo beschikten ze vroeger niet over de DNA-technieken van tegenwoordig en wist het cold case team waar Gosewehr onderdeel van was hiermee een cold case op te lossen. Een echtpaar was gewurgd met een touw, maar de politie kon destijds nog niet veel met dit moordobject. Door middel van een DNA-onderzoek wisten ze de dader later gelukkig alsnog op te sporen.                                                                                                                                                      Daarnaast kan de politie ook beslissen een zaak opnieuw te bekijken doordat een bepaalde journalist hier veel aandacht aan besteedt. Zo maakt de wereld zich al jaren zorgen om de vermissing Madeleine McCann en er is al flink wat geld gestopt in het onderzoek hiervan. Echter zijn er in Engeland honderden van dit soort zaken waar niet zoveel geld en moeite in gestopt wordt. Dit laat goed zien hoeveel invloed de media in het onderzoek naar cold cases heeft. ‘’Het is niet alleen de zaak die van belang is, maar ook wie meldt hem aan’’, aldus Dick Gosewehr.

Gosewehr werkte jaren in een cold case team in Groningen, maar na verloop van tijd kreeg hij wat meningsverschillen met de politie. Zo was Gosewehr van mening dat het onderzoek van de politie destijds niet altijd op de juiste manier was uitgevoerd. Dit kon de politie niet bepaald waarderen, waardoor Gosewehr de politie uiteindelijk heeft verlaten.                                                                      Dick Gosewehr pleit dan ook voor een onafhankelijke commissie waar nabestaanden naartoe kunnen gaan voor een second opinion over hun cold case. ‘’De uitdrukking van ‘de slager die zijn eigen vlees keurt’ past hier ook wel goed bij. De politie ziet liever niet in dat sommigen onderzoeken die ze hebben uitgevoerd beter hadden gekund. Hierom is het handiger om een onafhankelijke opnieuw naar een zaak te laten kijken.’’

Dick Gosewehr heeft ook samen met Jolande van der Graaf een boek over cold cases geschreven genaamd ‘Moordsporen’. ‘’We hebben het boek eigenlijk een beetje uit frustratie geschreven, omdat wij bij veel zaken kunnen aantonen dat het onderzoek hiervan slecht is uitgevoerd. Dit tonen we dan ook op papier aan, maar er wordt nooit wat mee gedaan.’’ Zo moest Jolande weg bij de Telegraaf, omdat ze kritisch was richting de politie. ‘’Doordat we ons niet gehoord voelden door politie en justitie hadden we besloten een boek te schrijven’’.

.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.