Vijf ton afval gevonden tijdens gigantisch afvalproject

Vijf ton afval gevonden tijdens gigantisch afvalproject

Beeld: Arend Koldenhof, De Kwade Hoek

ZUID-HOLLAND-Op een strand in Goeree Overflakkee is het afgelopen jaar een gigantisch afvalproject van start gegaan. Een van de meest vervuilde stranden van de streek, De Kwade Hoek, is een jaar lang handmatig gereinigd. Dit is mede mogelijk gemaakt door honderden vrijwilligers. Dat reinigen, ook wel ‘jutten’ leverde zo’n vijf ton aan afval op. Een deel hiervan wordt nu onderzocht door de Universiteit Wageningen met het doel om de oorsprong van het afval te herleiden.  

Het kennis nemen van de oorsprong van het afval gaat volgens belangenorganisaties leiden tot een betere ‘afvalpreventie’. In de toekomst zal hier misschien zelfs een aansprakelijkheidsplicht aan te pas komen. Deze plicht betreft een mogelijk wetsvoorstel vanuit de EU (Europese Unie) die de producent van het afval verantwoordelijk stelt voor het niet recyclen hiervan.  

Vrijwilligers, organisaties en natuurliefhebbers hopen gezamenlijk dat de onderzoeksresultaten zullen leiden tot een meer gerichte aanpak wat betreft afvalverwerking. Ook hopen ze in de toekomst op een groter verantwoordelijkheidsgevoel van zowel producent als consument in hoe ze met hun afval omgaan.  

In de video hieronder is het gigantische afval project uitgebreid in beeld gebracht en worden de belangen van alle deelnemende organisaties helder uitgelegd.   

Met dank aan (in volgorde van opkomst):  

  • Anne Los, Natuurmonumenten
  • Geert Faasse, Bestuurslid NLGO en vrijwilliger
  • Ewout van Galen, Stichting de Noordzee  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.