De (meeste) scholen kleuren vrijdag paars: ”Ik wil mijzelf kunnen zijn”

De (meeste) scholen kleuren vrijdag paars: ”Ik wil mijzelf kunnen zijn”

Sterre en Toscha op het Amadeus Lyceum in Vleuten I © Milan van Dijk

UTRECHT – Nederlandse lhbtiq+ personen hebben nog altijd veel te kampen met negatieve reacties en geweld. Ruim twee op de vijf jongeren verbergen hun lhbtiq+ identiteit op school, blijkt uit cijfers van kennisinstituut Movisie. Dit is één van de redenen dat er aanstaande vrijdag op veel scholen Paarse Vrijdag wordt gevierd. Door elk jaar de scholen paars te kleuren zet de Gender & Sexuality Alliance (GSA) zich in om aandacht te vragen voor seksuele- en genderdiversiteit binnen school.

In totaal doen er dit jaar zeker duizend middelbare scholen/mbo’s mee aan Paarse Vrijdag. Op deze scholen dragen de leerlingen en docenten vrijdag paars en worden er tal van activiteiten georganiseerd. Van info-kraampjes en paarse nagellakstudio’s tot het uitdelen van paarse goodies en het hijsen van de regenboogvlag.

NOG HARD NODIG
Aandacht voor seksuele- en genderdiversiteit op school is nog altijd hard nodig. Lhbtiq+ scholieren worden veel vaker gepest dan andere scholieren en soms pesten docenten zelfs mee, zo bleek onlangs weer uit onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Groningen. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en veertien procent van de scholen doet niets om lhbtiq+ acceptatie te bevorderen, terwijl dat sinds 2012 verplicht is. Zelfmoordcijfers onder lhbtiq+ jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld.

”HOMOSEKSUALITEIT WORDT HIER NIET GEACCEPTEERD”
20 procent van de middelbare scholen/mbo’s doen niet mee aan Paarse vrijdag. Zo ook het Hoornbeeck en Van Lodenstein College in Amersfoort. Op deze reformatorische scholen wordt homoseksualiteit openlijk afgekeurd door onder andere het bestuur en de docenten. Het is verplicht een identiteitsverklaring te ondertekenen waarin je toegeeft aan het feit dat ‘een huwelijk alleen mogelijk is tussen één man en één vrouw’. Leerlingen van de scholen spreken over een ‘ziekte’ en een ‘homotrend’. Een student laat weten dat ‘je het maar beter kan verbergen als je homoseksuele gevoelens hebt’…’het wordt hier niet geaccepteerd’.

Paarse vrijdag is juist een dag om niet in hokjes te denken maar juist de diversiteit te omarmen. Een homoseksuele jongen die op het Hoornbeeck college zit vertelt openlijk dat hij het niet makkelijk heeft: ”je krijgt overal reacties, van vooral de docenten, dat het raar is, dat het niet normaal is en dat het niet klopt. Ik wil eigenlijk dat het iets meer normaal gevonden word. Ik wil mijzelf kunnen zijn.”

GEEN TABOE
Gelukkig zijn er ook scholen die Paarse Vrijdag groots vieren en de seksuele- en genderdiversiteit omarmen. Zo heeft het Amadeus Lyceum in Vleuten een eigen GSA-afdeling om te zorgen voor een leeromgeving waar iedereen zich veilig kan voelen en zichzelf kan zijn. Toscha en Sterre, die beide lid zijn bij de GSA, zien het taboe op seksualiteit en gender binnen hun school, mede door Paarse vrijdag ook verdwijnen. ”We praten in lessen openlijk over seksuele- en genderdiversiteit. Er worden nieuwsartikelen gedeeld en voorlichting gegeven.”

JOIN THE MOVEMENT
Het thema van Paarse vrijdag 2021 is Join the movement. Met naar verwachting een half miljoen scholieren op zeker 2500 basisscholen, middelbare scholen en mbo’s lijkt aan die oproep al goed gehoor te zijn gegeven.

Bekijk hier de reportage over acceptatie van verschillende seksuele- en genderdiversiteit binnen de bovengenoemde scholen

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *