Internationale dag voor de universele rechten van de mens

Internationale dag voor de universele rechten van de mens

Beeld: Shutterstock

AMSTERDAM- Op de Internationale Mensenrechtendag vragen de Verenigde Naties en de mensenrechtenorganisaties aandacht voor hun werk. Ook Amnesty zet zich in voor deze dag en vraagt aandacht doormiddel van een schrijf actie die ze elk jaar organiseren.  

Op 10 december 1948 is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen. Dat gebeurde net voor middernacht in het Palais Chaillot in Parijs, waar toen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd gehouden. Op de Dag van de Rechten van de Mens vragen de VN en de internationale en lokale mensenrechtenorganisaties aandacht voor hun werk, voor de successen en de probleemsituaties. Er worden rond 10 december diverse internationale prijzen voor mensenrechtenwerk uitgereikt.

Amnesty zet zich in voor bevolkingsgroepen die onderdrukt worden. Zo ook voor de Oeigoerse gemeenschap. Amnesty doet onder meer onderzoek naar de concentratie kampen waar de Oeigoeren vast zitten. Elke Kuijper van Amnesty zegt: “We proberen ook met autoriteiten te praten om te kijken of we dingen kunnen veranderen en heel vaak lukt dat, maar niet altijd.”

Alerk is een Oeigoerse activist. Hij komt op voor de rechten van de Oeigoerse bevolking. Hij geeft aan dat Amnesty veel voor de Oeigoerse gemeenschap heeft gedaan, maar meer haar gereedschap zou kunnen inzetten voor de belangen en rechten van de Oeigoeren. Alerk: “ In mijn optiek zou Amnesty ook naar die missies moeten gaan, omdat ze goed onderzoek kunnen doen.”

Over de auteur

eleanore Kraak

Welkom op mijn website! Mijn naam is Eleanore Kraak. Ik ben 20 jaar en kom uit Heemstede. Ik zit op de Hogeschool Utrecht en zit momenteel in het tweede jaar van de studie journalistiek. Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in onderwerpen actuele mistanden in de maatschappij in de breedste vorm van het woord. Dat is dan ook wat u voornamelijk op mijn website gaat lezen. Ik interview mensen zoals ervaringsdeskundigen en experts over hun bevindingen. Ik vind het leuk om me te buigen over grote onderwerpen en me daarin te verdiepen, kennis te verbreden en deze kennis met u te delen. Ik hoop doormiddel van deze website en de interviews anderen hun kennis te verbreden over maatschappelijke onderwerpen en daarmee wellicht mensen te inspireren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *