“Alle wapens hebben risico”

“Alle wapens hebben risico”

Beek en Donk- De legalisatie van vuurwapens in Amerika wordt in Nederland gezien als een taboe. Het laatste nieuws helpt hier ook niet bij. Zo zijn er in Amerika meerdere ‘school shootings’ geweest, maar ook op Amerikaanse filmsets gaat het vaak fout.  

Een erg bekend ongeval is dat op de set van ‘Rust’. Hier schoot Alec Baldwin per ongeluk een cameravrouw dood. Hoe dit precies kon gebeuren zijn ze nog aan het onderzoeken, maar in Amerika gaat er dus wel vaker iets fout met rondom het gebruik van wapens. In Nederland heb je ook filmsets waar vuurwapens op worden gebruikt. Is zo’n ongeval als bij Alec Baldwin dan ook hier mogelijk? In ons anti-wapen land, waar zelfs de meeste politieagenten geen vuurwapens mogen gebruiken? Jarg de Boer, verhuurder van wapens voor film- en theaterproducties, werkt al 40 jaar in deze sector en ziet dit niet zo snel gebeuren. 

Politie Nederland:

Wapenbezit verhoogt de kans op ongelukken en geweld. Het is volgens de Nederlandse wet verboden om wapens te bezitten of te gebruiken. Alleen sportschutters of jagers mogen bepaalde wapens gebruiken; als zij over de juiste vergunning beschikken en zich houden aan de regels van de Wet wapens en munitie. In alle overige gevallen is wapenbezit en -gebruik strafbaar.

Een politieagent beschikt de volgende geweldsmiddelen een dienstpistool, pepperspray, een uitschuifbare wapenstok en vanaf 1 januari 2022 ook een stroomstootwapen. Agenten zijn opgeleid, getraind én getoetst, zodat zij weten welk geweldsmiddel zij onder welke voorwaarden of omstandigheden mogen inzetten.

Een vuurwapen wordt in Nederland gezien als laatste redmiddel en mag alleen gebruikt worden bij noodweer bij een aanhouding.

Het is mogelijk een vergunning aan te vragen voor het bezit van een wapen als ‘normale burger’. Ook voor een handeling met een wapen, zoals dragen of vervoeren, is een vergunning nodig. Bij het aanvragen krijgt je te maken met allerlei regels en controles. Als je een vergunning aanvraagt, moet je voldoen aan specifieke voorwaarden. Er zijn namelijk verschillende soorten vergunningen.

Voor alle vergunningen geldt:

1. De aanvrager moet een redelijk belang hebben bij het voorhanden hebben van een wapen.
2. Er mag geen angst voor misbruik bestaan.

Strafblad

Als je over de laatste 8 jaar een strafblad hebt, krijgt je sowieso geen vergunning. Als je al een vergunning had  en een strafbaar feit pleegt, kan jouw vergunning worden ingetrokken. Als je dan eindelijk een vergunning hebt gekregen moet je je wel aan bepaalde voorschriften houden. Doe je dit niet? Dan kan je zo de vergunning weer kwijtraken. Je moet bijvoorbeeld het vuurwapen en de munitie gescheiden van elkaar opbergen zodat mensen zonder vergunning niet zomaar het wapen kunnen gebruiken. Iedere vergunning is maar voor een bepaalde tijd geldig.

Zo makkelijk als in Amerika is het zeker niet. Zo zijn er 300 miljoen vuurwapens in Amerika. Dat zijn 89 vuurwapens voor elke 100 mensen!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.