Salarisongelijkheid onder modellen in Milaan

Salarisongelijkheid onder modellen in Milaan

In de bruisende modellenwereld van Milaan, waar glamour en stijl samenkomen op de catwalks, schuilt een ongelijkheid tussen de man en de vrouw. In de modellenwereld heerst namelijk een grote loonkloof tussen de modellen, en die verschillen kunnen hoog oplopen.

De modellenbranche is één van de weinige beroepen waarbij de vrouw meer verdient dan de man. Hoeveel dit verschilt hangt af van het merk waar het model voor werkt, het bureau waar het model aan gebonden zit en wat de klus precies inhoudt. Bij sommige klussen in Milaan kan dit verschil zodanig hoog zijn dat het mannelijke model de helft minder verdient dan zijn vrouwelijke collega. Wat een model voor een dag verdient verschilt per land, maar de zojuist benoemde verschillen blijven overal ongeveer hetzelfde, aldus model Toma Aardenburg.

Toch is er een uitblinker op dit gebied in ons eigen land. Modellenbureau lVM Agency vermeldt niet op deze manier te werken. “Bij onze agency worden de mannelijke modellen niet meer betaald dan de vrouwelijke modellen. Wij behandelen iedereen gelijk, man of vrouw. Als iemand wordt betaald is dat op basis van ervaring, aldus Laura Vorsselman, eigenaresse van LVM agency.”

Sfeer in Milaan

Over Milaan als werkplek zijn modellen duidelijk. “In Milaan zijn ze extreem streng. Je bent in het begin van je carrière echt een nummer, je kan niks maken. In Nederland kan je hier en daar een grapje maken, in Milaan is daar absoluut geen ruimte voor. Het is een vleeskeuring. Je wordt ingedeeld in een groep met mensen die op jou lijken, dan sta je allemaal in dezelfde kleding op een rijtje. Vervolgens komen er twee Italiaanse mannen iedereen langs, kijken ze van onder naar boven en zeggen ze ja of nee. Die mensen zijn keihard, als ze vinden dat je een lelijke neus hebt wordt dat recht ik in je gezicht gezegd. Dat is best heftig om te horen als je zestien bent, dat doet wel veel met je”, aldus modellen Toma Aardenburg en Jonne die haar achternaam privé wilt houden.

Beluister hier de bijbehorende reportage:

Over de auteur

Noa Rikken

Hallo Lezers! Mijn naam is Noa Rikken, twintig jaar oud en één van de journalisten van Upd8. Ik schrijf al jaren, en hier haal ik ontzettend veel plezier uit. Ik kijk ernaar uit om uitzendingen te maken.