Amerikaanse politiek geen zin om wapenwet aan te passen

Amerikaanse politiek geen zin om wapenwet aan te passen

WORMER – Het is alweer ruim een maand geleden dat het schietincident op de RUST-Filmset met Alec Baldwin plaatsvond. Vorige week gaf Alec Baldwin een uitgebreid interview over deze gruwelijke dag. Hoe gaat het wapengebruik op filmsets en wat zijn de algemene regels over de wetgeving? Diederik Brink, Amerika-deskundige, is te gast bij onze Talkshow en vertelt hier meer over. 

Jaarlijks sterven er duizenden mensen door schietincidenten. Uit de statistieken van Gun Violence Archive (GVA) blijkt dat er in 2020 maar liefst 19.380 mensen gestorven naar aanleiding van schietincidenten. Het wapengebruik in Amerika is legaal en het staat zelfs in de grondwet dat iemand een wapen op zak mag dragen ter verdediging. Hierdoor zijn de schietincidenten immens hoog, omdat er geen enkel toezicht is op wie een wapen koopt. 

Wapengebruik op filmsets

Op de filmsets van Hollywood worden er altijd echte wapens gebruikt. Alleen in plaats van dat er een echte kogel in zit, worden er losse flodders in gedaan, een soort munitie die zo is aangepast dat hij niet wordt afgevuurd. Dit is normaliter hartstikke veilig dus incidenten zoals die van Alec Baldwin vorige maand zijn erg zeldzaam. Toch is er altijd een risico als je met een vuurwapen schiet, zelfs als er alleen losse flodders in zitten. Daarom worden er voor Hollywoodproducties vaak wapenmeesters ingehuurd voor de veiligheid. Zij dragen dan de verantwoordelijkheid over de vuurwapens op de set en zorgen dat deze helemaal veilig zijn gemaakt. Het is echter niet wettelijk verplicht om een wapenmeester in te huren. Op de filmset bij Baldwin was wel een wapenmeester aanwezig, maar toch is dat niet goed afgelopen. 

Wet- en regelgeving wapenwet 

Amerika heeft een zeer soepele wapenwet. Deze wet houdt in dat alles specifiek over de vergunningen, de handel, aankoop en bezit van wapens, wapenopslag en het gebruik van wapens en munitie. Niet alleen in Amerika mag je een wapen bezitten maar ook in de volgende landen: Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, België en Nederland. Alleen het verschil tussen deze landen en Amerika is dat er veel strenge regels zijn en je dus niet zo makkelijk aan een wapen kan komen als in Amerika. Zo moet je in Nederland je wapen en munitie apart opbergen in elk een andere kluis, maar in Amerika zijn er ook mensen die hun wapen open en bloot in de huiskamer hebben liggen. Ze dragen in sommige steden ook hun wapen op zak. Je ziet ook steeds vaker terug komen dat Amerikanen hun geweren of pistolen meenemen naar protesten/demonstraties. 
Doordat het in de grondwet staat is het bijna onmogelijk om de wetgeving aan te passen. Het lijkt hierdoor alsof Amerika geen oor wil geven aan de incidenten, maar steeds meer mensen pleiten voor strengere regels op de wapenwet. Om dit mogelijk te maken moet je een heel ingewikkeld proces door. Het desbetreffende artikel van de Grondwet die je wilt wijzigen heeft een tweederdemeerderheid in beide huizen van het Amerikaanse Congres nodig (dus het hoger huis, Senaat en het lager huis, Huis van Afgevaardigen). Vervolgens moet ook nog eens driekwart van de parlementsleden van de aangesloten staten ermee instemmen. Als je dit helemaal hebt doorlopen, kan je de wet wijzigen. Alleen dit is zo lastig dat dit bijna nooit gebeurt en daardoor kan de wapenwet tot op heden niet worden aangescherpt. 

Amerika deskundige, Diederik Brink, is aanwezig bij de talkshow om mee te praten over deze kwesties. Diederik is gespecialiseerd in alle politieke ontwikkelingen in de VS vanwege zijn grote fascinatie voor wat er politiek gezien en rondom de verkiezingen in Amerika gebeurt.   

Ben je benieuwd hoe het gebruik van wapens gaat op de Hollywoodsets en wat Diederik vindt van de cruciale fout op die bewuste filmset. Kijk dan nu naar onderstaand interview waar dit allemaal in wordt behandeld.  

Over de auteur

Lysa te Riele

Ik ben een tweedejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben nieuws- en leergierig en kijk met een open-mind naar de wereld. Elk verhaal heeft twee kanten en ik probeer altijd beide kanten te horen/onderzoeken voor ik ergens een oordeel over vel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.